Bemutatkozott az utánpótlás

A szombat délutáni Ide lábam ne tova… című gálaműsorban mutatta meg a Jászság Népi Együttes utánpótláscsoportja, hogy a magyarság folklórkincse biztonságban van a jövő generációinak kezei között.

A Viganó Alapfokú Művészeti Iskola több száz táncos lábú növendéke lépett a főtéri színpadra a Magyarság Hangja gálaműsort megelőzően, hogy számot adjanak színvonalas hagyományőrző tevékenységükről.

A Kárpát-medence néphagyományainak, néprajzának és dalainak megőrzésével, továbbadásával foglalkozó, kiválóan minősített intézmény csoportjai közül elsőként az Árendás Táncegyüttes műsorában lelhette örömét a nagyérdemű. Bemutatott produkciójukban gyimesi táncokat jártak, mellyel az Országos Tanulmányi versenyen második helyezést értek el.

Őket követte az 1987-ben alakult, mára aranyminősítéssel működő Barkóca Táncegyüttes, melyet még Hortiné dr. Bathó Edit és Hájos Tibor alapított. A csapat nyolcadik generációjának táncelőadása után a Galagonya és Árendás csoportok tagjaiból összeállított Ifjú Jártatósok merítettek koreográfiájukhoz domaházi és gömöri táncanyagokból.

Míg a Galagonya együttes bravúros délalföldi figurákkal mutatta meg, mivel is érdemelte ki az idei tatabányai néptáncfesztivál zsűrijének ezüstminősítését, addig a Jártató Ifjúsági Táncegyüttes Küküllő menti összeállítással készült a gálaműsorra. A Jászság Népi Együttes közvetlen utánpótlás gárdájának lábnyomába a Kis Árendás ifjoncai léptek, akik mindössze második alkalommal álltak nézőközönség elé. Játékos táncelőadásuk osztatlan sikert aratott, és talán meghozta a színpad előtt pergő-forgó lurkók kedvét a hagyományőrző létformához.

A fellépők sorában a Borbolya táncegyüttes következett, akik nemrégiben tettek szert nívódíjra a „Jászkunsági Gyerek Vagyok” Megyei Népművészeti Szemlén, Jászfényszarun. Ők itthoni folkkincsünkből válogattak, melyben a Jászság táncaiból adtak látványos ízelítőt.

A gálaceremónia a Viganó Ifjúsági táncegyüttes előadásával zárult. A 2016-os Fölszállott a páva televíziós vetélkedő döntőjében a legtechnikásabb táncegyüttes díjat elnyert csoport lelkesedése és tehetsége azóta is folyamatosan gyarapodott – erről adott tanúbizonyságot Bodrogközi összeállításuk.

Kazsimér Nóra

Kazsimér Nóra

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?