Az élet és a boksz kemény

Jászberényről sokan mondják, hogy egy sportos város. A sportolni vágyók számtalan sportág közül választhatnak. Vannak a városban olyan sportegyesületek, amelyek folyamatosan reflektorfényben vannak, és léteznek olyan egyesületek is, amelyek ritkábban kerülnek rivaldafénybe. Mércse Endre ökölvívó edzőt kérdeztem.

A Csík Tibor Ökölvívó Sportegyesületről viszonylag ritkán hallunk, pedig a színfalak mögött komoly munka folyik. Mi a helyzet az egyesület háza táján, milyen tervei vannak a jövőt illetően.

– Valóban ritkán kerülünk a figyelem középpontjába. Véleményem szerint ennek több oka is van. Igaz, hogy az ökölvívás olimpiai sportág, ugyanakkor jelen trend szerint nem tartozik a divatsportok közé. Egyéni sportág, ezért eredményeket is nehezebb elérni. Az utánpótlás korú sportolók a serdülő korosztályban (13-14 évesek) kezdhetik meg az igazi versenyzést. Az ennél fiatalabb sportolók korosztályon alulinak számítanak, amely korosztályban technikai minimum vizsgát kell tenniük, ezt követően pedig bemutató meccseken vehetnek részt. Az ilyen mérkőzéseken nem osztanak érmeket, nincsenek helyezések, így ezek a bemutató mérkőzések hírértéket sem képviselnek. A futball, vagy mondjuk a jégkorong esetében hétről hétre megméreti magát a csapat, és a megmérettetés számokban, eredményekben kimutatható. Nálunk év elején kiadják a versenynaptárt, ez alapján tudunk kisebb versenyekre nevezni, a csúcspont pedig a korosztályos országos bajnokság, amely egyszer van egy évben.

Jelenleg hány utánpótlás korú gyermek sportol az egyesületnél, és ebből hányan versenyezhetnek?

– Nem vagyunk túl sokan, jelenleg húsz gyermek látogatja az edzéseket. Ha a versenyző korú fiatalokat nézzük, akkor két serdülő, három junior és két ifjúsági versenyzőnk van.

Ha végiggondolja az idei évet és a közeljövőben felmerülő feladatokat, mit emelne ki az év eseményeiből, feladataiból?

– Az első fél évet illetően elmondhatom, hogy a korosztályon aluli sportolók letették a minimum vizsgákat, túl vannak a bemutató mérkőzéseiken, ahol tisztességesen helyt álltak, ezért dicséretet érdemelnek. Nálunk nyáron sincs leállás, tekintettel arra, hogy a korosztályos országos bajnokságok ősszel kerülnek megrendezésre, így most gőzerővel dolgozunk a versenyzőinkkel. A serdülő korcsoportban Horváth Richárd került nevezésre. Az eredményt illetően vele szemben nincsenek elvárásaim, a tapasztalatszerzés és a tisztes helytállás a cél. A junior korosztályban három versenyzőnk indul az OB-n, Farkas Brendon, Kiss Gergely és Száraz Gergő. Kiss Gergely nehézsúlyban mutathatja meg tudását. Ő nemrég kezdett bunyózni, ennek ellenére élete első bemutató meccsén megverte az ellenfelét, aki nem mellesleg a korosztályos válogatott tagja. Az eredmény tekintetében nem szeretnék jósolni, de várakozásokkal tekintek a jövőbe. Száraz Gergő tekintetében – bár csak tavaly ősz óta jár hozzám –, úgy gondolom, hogy rendkívüli tehetség. Annak ellenére, hogy a rutin még hiányzik, véleményem szerint komoly meglepetéseket okozhat az ellenfeleinek.

Minden versenyzője ennyire fiatal?

Az utánpótlás korú gyermekek mellett van egy felnőtt korú versenyzőm is, Koczka Csaba 19 éves, aki nálam kezdte a pályafutását. Tehetsége, tudása, szorgalma révén bejutott az Erdei Zsolt (Madár) szakmai vezetésével 2014 januárjában megnyílt Madárfészek Ökölvívó Akadémiára, ahol két évig mélyítette ökölvívó tudását. Idén kora tavasszal úgy döntött, hogy visszajön Jászberénybe. Jelenleg együtt készülünk a felnőtt országos bajnokságra, és meg merem kockáztatni azt a kijelentést, hogy éremesélyesként tekintek rá. Ősszel kerül megrendezésre a Lehel Kupa, amelyet mi szervezünk. Ez meghívásos verseny lesz, nyilván szeretnénk itt is helytállni.

A versenyek finanszírozása – a nevezési díj, a szállás és az utazás költségei – a szülőket terheli, vagy ezt az egyesület magára vállalja?

– A versenyeztetés terheit amíg tudja, az egyesület magára vállalja. Azt azonban el kell mondanom, hogy Jászberény városától ezen a téren jelentős segítséget kapunk. A költségeink fedezésére minden évben pályázunk, és eddig a város támogatásra érdemesnek találta a pályázatunkat, ezúton is köszönet érte.

Úgy tudom, hogy az ökölvívás mellett van civil foglalkozása is. Ennek ellenére nap mint nap szívvel és lélekkel áll az edzőteremben, közösséget épít, és ahogy látom, minden gyerek számíthat a személyes figyelmére. Honnan gyűjti az energiát a mindennapos edzésekhez és a munkához?

– Hazudnék, ha azt mondanám, hogy néha nem vagyok fáradt, vagy időnként nem tapasztalom magamon a kiégés jeleit, de ilyenkor valahogy mindig felfedezek valami újat valamelyik gyerekben. Mindig észreveszek valami apró jelet arra vonatkozóan, hogy egy tehetséggel van dolgom. Esetleg a gyerekekkel együtt valami olyan közösségi élményben van részem, ami továbblendít, erőt ad, motivál. Azt tapasztalom, hogy az élet egyre keményebb, keményebb, mint a boksz. Az ökölvívásban nehéz eredményt elérni. Amelyik gyerek végigcsinálja az eredményhez vezető utat, az életben is több önbizalommal áll a kihívások előtt. Erőt ad, hogy kísérhetem őket ezen az úton, és részese lehetek annak, hogy később megtalálják a helyes válaszokat az élet kihívásaira.

Szerző: Tárai Éva

Kazsimér Nóra

Kazsimér Nóra

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?