Aprók tere

A Csángó Fesztivál szervezői a kezdetektől fontosnak tartották a legkisebbek bevonását is a népi kultúra világába, így kínálva színes programokat az egész család számára. Az izgő-mozgó apróságokat szombaton és vasárnap a Margit-sziget külső részén várták népi játszóházzal és kézműves foglalkozással.

Az aprók terén a jászárokszállási Tarisznyás Műhely és a hollókői Kézművesporta alkotói invitálták a gyermekeket, ahol kipróbálhatták többek között a kosárfonást, nemezelést, kötélverést, szalagszövést és koszorúfonást is. Amíg a kézműves pavilon alatt káka, sás, vagy éppen fapálca öltött új formát a kicsiny kezek által, addig a népi játszótéren dédanyáink játékait próbálhatták ki a gyermekek.

A fáradhatatlan apróságok épp, hogy felfedezték az egyik játékot, már szaladtak is a másikhoz. A legkedveltebb elfoglaltság minden korosztály számára a kukoricamorzsolás volt, majd a szemek megőrlése. Felmenőik bizonyára büszkék lennének az utódokra, oly szorgalmasan fejtették a csutkáról a szemeket, majd hajtották a kőkereket. A hordó ló megzabolázása már nehezebb feladatnak bizonyult, az ügyességi játékok pedig odafigyelést és türelmet igényeltek forgatóiktól. Szintén nagy kedvenc volt a kézzel hajtható fonott kosaras körhinta, egészen addig, amíg a felnőttek szusszal bírták a hajtását.

Mindkét nap délelőtt Kerekítő baba-mama foglalkozásra invitálta a legkisebbeket Kovácsné Kriszta, délutánonként pedig férjével, Kovács Zoltánnal a nagyobbaknak tartottak hangszeres, táncos foglalkozást. Szombaton a Felföldi Dalia Iskola tagjai tartottak látványos bemutatót a magyar népi és katonai harci kultúrából, amit saját biztonságuk érdekében csak távolabbról figyeltek a csemeték.

Aprók tere felfedezése közben senkinek sem kerülhette el a figyelmét a középen magasodó fehér jurta sátor, melyben a Jászság Népi Együttes utánpótlása, a Viganó AMI csoportjai mutatkoztak be fotókiállítással és személyesen is.

Gergely Csilla

Gergely Csilla

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?