A névadó ünnepe

Ahogyan az 2007 óta hagyomány a Szent Klára Idősek Otthona életében, az idén augusztusban is megrendezték a névadó ünnepét az intézményben dolgozók. Erre az alkalomra rendszerint meghívják a többi társotthont, ellátottakat, hozzátartozókat. A színvonalasan lebonyolított eseményre ezúttal augusztus 1-jén került sor.

Az intézmény szomszédságában lévő Barátok templomában dr. Novák István főigazgató, plébános celebrálta a hálaadó szentmisét. Ünnepi szentbeszédében kiemelte azt az áldozatos munkát, amit az ápolók végeznek mindennapjaik során, másokkal foglalkoznak, másokon segítenek. „Az éjszakai ügyeletet nem lehet megfizetni, az ezzel járó fáradságos pillanatokat sem. Az ember magasztos dologért végzi ezt a munkát. Az emberekért, az ő megsegítésükért tett munkában van valami különleges. A Jóisten megjutalmaz a jó cselekedeteinkért bennünket. Egy-egy reményvesztett embernek reményt ad az ápoló. A szenvedésben, bajban teszik a dolgukat embertársaik mellett. Szent Klára egész biztos ezek szellemében dolgozott. Életében mindent feltett Isten országáért. Legyen a mi áldásunk, közbenjárónk ő” – fogalmazott dr. Novák István szentbeszédében.

A hálaadó ünnepi szentmisét követően a rendezvény a Lehel-Film Színházban folytatódott színvonalas műsorral, amelynek megnyitásaként Vargáné Deme Katalin intézményvezető köszöntötte a vendégeket. A társotthonok megjelent képviselőit színpadra szólította, megtisztelő jelenlétükért virágcsokrot és nemzeti színű szalaggal átkötött kis cipót adott át.

A Lehel-Film Színházban zajló események nyitánya volt az a Jászberényről készült verses, zenei aláfestéssel megkomponált kisfilm, amely bemutatta városunkat, nevezetes épületeit, műemlékeit. Megható volt – még a nem helybéliek számára is – a Szülőföldem Jászberény című összeállítás.

Jászberény Város Önkormányzata részéről évről évre megtiszteli jelenlétével a névadó ünnepséget Nagy András, a Humán Erőforrás Bizottság elnöke. Rendhagyó, jól átgondolt, felépített köszöntőjében ezúttal a város és a Szent Klára Otthon kapcsolatát emelte ki, név szerint azokat a kollégákat, akik szoros kapcsolatban állnak a városban működő egyéb intézményekkel, civil szervezetekkel, és sokat tesznek munkájukkal a kapcsolatok ápolásáért.

A folytatásban két Farmosról érkezett középiskolás diáktól hallottunk tápiómenti népdalcsokrot – Csillik Luca Sárától és Fehér Viktóriától, majd az Új Tavasz Együttes műsorát láthattuk, akik helyi fiatalokból szerveződtek. Egyházi, könnyűzenei szolgálatot vállalnak szentmiséken, hitéleti alkalmakon, ünnepségeken. Színvonalas produkcióval készültek.

A Jászság Népi Együttes táncosai olyan hírnevet szereztek maguknak, ezáltal a városnak is az évek során, amelyre méltán büszkék lehetünk és megtisztelő, hogy őket a névadó ünnepségen köszönthettük. Igazi vérpezsdítő hangulatot varázsoltak a mozi színpadára, magyar szentbenedeki táncokat mutattak be.

A Lehel-Film Színházban lezajlott műsorral az ünnepség nem ért véget, a Szent Klára Idősek Otthonában folytatódott a kertben megterített asztalok mellett, ahol agapé következett.
A színes programok mellett korunk egyik népbetegségére, igen komoly témára is fel szerették volna hívni a szervezők a figyelmet, a demencia (mentális képességromlás, elbutulás) tüneteire, amellyel kapcsolatban tájékoztató lapot osztottak a jelenlévők között. Az intézmény fenntartója, a Katolikus Szeretetszolgálat bekapcsolódott a még 2015-ben zajlott Inda I. elnevezésű projektbe, amelynek ebben az időszakban van a folytatása. A jászberényi otthon is részese a pályázatnak, amelynek keretében cél, hogy minél többek figyelmét felhívják erre a problémára, és arra, hogy az érintettek kihez, hová fordulhatnak segítségért.

Az idei névadó ünnepséget késő estig tartó baráti, szakmai beszélgetések zárták ezen a szép nyári napon.

Buschmann Éva

Buschmann Éva

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?