Tanulj szakmát!

A SZSZC Klapka György Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája közel húsz képzésre várja a diákokat a szeptemberben kezdődő tanévben. Az induló osztályokról, a szakma munkaerőpiaci értékéről, továbbá az intézményben megvalósuló korszerűsítésekről Tamás Zoltán igazgatóval beszélgettünk.

A SZSZC Klapka György Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája a gyakorlati szakképzés meghatározó intézménye a Jászságban. Ez a felelősség idéntől még hangsúlyosabb, ugyanis asztalos, valamint autószerelő képesítésre Szolnokon kívül már csak Jászberényben lehet szert tenni a jövőben.

„A megyében Szolnokon és Jászberényen kívül már csak a Kunságban lehet állami fenntartású iskolai rendszerű szakképzésben részt venni” – tájékoztatott Tamás Zoltán, majd hozzátette, a gazdaság változó igényeihez való alkalmazkodás, illetve a szakmák népszerűsítése egyéb változtatásokat, korszerűsítéseket is megkíván.

Idén augusztusban kezdődik a Klapka iskola új szárnyának építése – ezt jövő szeptembertől vehetik birtokba a diákok –, mely a Kossuth úti létesítményt érinti, ahol egy száz négyzetméteres autószerelő műhely, valamint egy modern pék-cukrász tanműhely kerül kialakításra.

A későbbiekben ez az épület ad majd teret a pályázat útján nyert, úgynevezett pályaorientációs (Maker Space) szaktanteremnek, mely egy olyan digitális közösségi alkotóműhely, ahol a pályaválasztás előtt álló általános iskolások egy helyszínen ismerkedhetnek meg a különféle szakmákkal.
A 3D nyomtatóval, programozható robotkarokkal, szimulátorokkal, forrasztópákákkal és egyéb szerszámokkal, eszközökkel felszerelt pályaorientációs színtér betekintést enged a mesterségek rejtelmeibe, lehetőséget biztosítva bizonyos hivatások megismerésére, vonzóvá tételére.

„Hetente szervezünk majd egy napot arra, hogy egy helyen bemutassuk a nálunk létező összes szakmát. Ez azért is lesz jó, mert mindössze pár óra alatt – a számítógép segítségével – beleláthatnak az adott foglalkozásba. A berendezésre GINOP-os pályázaton keresztül sikerült szert tennünk, és már idéntől szeretnénk megnyitni, de a helyszín még kérdéses. Valószínűleg a Rákóczi úti iskolában jelölünk ki egy ideiglenes tantermet, a jövő évtől pedig már az új szárnyban működtetjük.”

A felsőoktatási ponthatárok nyilvánosságra hozatalát követően sok diák számára az újratervezés időszaka következik, ami jó alkalom arra, hogy a Klapka által kínált közel húsz szakma egyikébe belekóstoljanak. Az augusztus 20-tól kezdődő beiratkozási időszak alatt még jelentkezhetnek ösztöndíjas hegesztő, ipari gépész, mezőgazdasági gépész, asztalos, eladó és kőműves osztályokba.
Szakgimnáziumi képzés keretében autószerelő, valamint kereskedő képesítésre tehetnek szert, míg a 13. évfolyamon (érettségizettek) autószerelő, vendéglátásszervező-vendéglős, illetve kereskedő tanulmányokat folytathatnak. Az intézmény a felnőttekre is gondolt, akik iskolai rendszerű, két éves, esti tagozatos képzésben vehetnek részt eladó, ipari gépész, hegesztő és szakács szakirányokon. Aki már rendelkezik szakmával az ingyenes érettségire történő felkészítésen zárkózhat fel, mely két éves, nappali illetve levelező tagozattal.

A szakmák elméleti oktatása az iskolában, a gyakorlati képzés több mint száz gyakorlati helyen folyik jól felszerelt iskolai és vállalati tanműhelyekben, valamint különböző gazdálkodó szervezetek képzőhelyein. Az iskolában kiemelt figyelem jut azokra a képesítésekre, amelyekre a környék gazdálkodóinak igénye van, tehát a későbbi munkaerőpiaci elhelyezkedés garantált a térségben.
Tamás Zoltán szerint azoknak, akiknek a középiskola elvégzése után nincs határozott elképzelésük, vagy nem sikerült bejutniuk a felsőoktatásba, jó választás egy szakma megszerzése. „Szakmát tanulni ma nagyon megéri, már akkor is, ha csak a munkabérek alakulását nézzük. Egy pályakezdő hegesztő például több százezret keres a jászsági cégeknél. Sőt, akkor sincs probléma, ha valaki bizonytalan abban, hogy melyik szakma illik hozzá. Ettől az évtől nulladik évfolyamot is indítunk, melynek keretében a gyerekek egy évig kipróbálhatnak 4-5 szakmát, majd azt követően kilencedik évfolyamtól pedig megtanulhatják azt, amelyik a leginkább elnyerte a tetszésüket.”

Az igazgató hangsúlyozta, ezek a szakmák az alacsony gyermekszám eredményeképp nincsenek maximálisan feltöltve, holott az igény óriási, különösen az építőipar felélénkülésével van egyre nagyobb szükség a jó szakemberekre. A jelentkezőket folyamatos megújulással, jól felszerelt tanműhelyekkel várják a 2019/2020-as tanévtől is az intézménybe, ahonnan a munkaerőpiac számára nélkülözhetetlen, elismert szakemberekként kerülnek ki a nagybetűs életbe a fiatalok.

Kazsimér Nóra

Kazsimér Nóra

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?