Háry János kalandjai

A Zagyva Banda koncertjével és Boka Gábor válogatott színtársulatának rendhagyó Háry János előadásával nyitott augusztus 6-án este a 29. Csángó Fesztivál.

Noha a város utcáiban egy teremtett lélek sem volt, a Víz utcában már javában igazi pezsgő, „csángós” hangulat uralkodott: szálltak az esti szellőben a szépen hímzett szoknyák, Galga mentit muzsikált a Zagyva Banda, és alig lehetett szabad helyre szert tenni a népes hallgatóság között, akik ezúttal mind Boka Gábor tréfás parasztrevüjére érkeztek.

A művész olyannyira otthonosan mozog már városunkban, hogy válogatott színészgárdáját is a világhírű jászberényi művészek közül verbuválta össze, így kiváltképp a Jászság Népi Együttes tagjait, és a szőke parókában parádézó Szűcs Gábort volt szerencsénk látni a pódiumon.

A narrátor és egyben rendező szerepében a szokásos matrózcsíkos pólójában mesélő Boka Gábor tetszelgett, aki nem volt rest hatalmas bajszát odatolni minden egyes jelenetbe, hogy azokat egyedi nézőpontjával, olykor kissé pajzán humorával kiszínezze.

A nevetéstől kiszáradt nézősereg egészen addig nyugodtan szürcsölgette fröccsét, amíg ki nem derült, hogy ők sem menekülhetnek a színi direktor bravúros történetszövése elől, ha pedig mégis megpróbálták volna, minden bizonnyal a porondon kötnek ki – és a legjobb esetben is Trója, a faló szerepét kapják.

Az irodalmat, a népzenét, a táncot és a modern akciófilmek jeleneteit ötvöző komédia a kor vívmányaival, és a klasszikus daljáték ismert attribútumaival egyszerre tette emlékezetessé a nagy műgonddal megkomponált életképeket. Ez utóbbiakban a JNE táncosai hol lassított kocsmai tömegverekedéshez, hol egyversenyzős díjugratóhoz, hol pedig a Soltész Rezső és Kóbor János szerelemgyermekének karakterét megtestesítő Szűcs Gábor magánszámához asszisztáltak.

A rögtönzött csepűrágó banda remekül szemléltette az öreg obsitos Háry János hajmeresztő kalandjait, melyek nem egyszer túllendültek a nagyabonyi csárda párlatbukés valóságának határain. A publikum természetesen ezt nem bánta, hangos nevetéssel hálálta meg a Broadway színpadáról idesereglett művészek jutalomjátékát.

Kazsimér Nóra

Kazsimér Nóra

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?