Ezerjó boros élmény

Mórról, az Ezerjó utcai pincészetből látogatott el csütörtök este a Borudvarba Miklós Csaba, azaz borászkörökben Miklós Csabi, hogy egy válogatás borsoron keresztül megismertesse Mór lankáinak palackba zárt ízeit.

Fél nyolcra valamennyi szék foglalt volt a Bathó-palota hangulatos udvarán. Jókedvű zsivaj, a töltésre váró poharak koccanásának zajai és izgalommal teli várakozás töltötte meg a nyáresti levegőt a Borudvarban. Ahogy a langyos nyári estéhez illő első tétel, a Rrrrrozééééé – igen így sok r-el és é-vel – a poharakba került, egy meglepetésre is fény derült, amiről Konkoly Béla házigazda gondoskodott.

A Hírös Gasztroszínház két remek színészének segítségével a Wine Tourist című műsorban interaktív kirándulást tettünk a bor körül. A hat tételhez öt olyan rögtönzött jelenet társult, amelyek a nézők, és a színészek együttműködéséből születtek. A borra, a bor keltette íz és illat élményekre reflektálva a nézők bábáskodása mellett születtek meg az egyes kacagtató epizódok. Így a rozé benyomásainak engedve Rozé Borit, egy kelekótya táncos-borászt és apját, majd tanárát, a Demi fantázianévre hallgató királyleányka hatására egy környezetvédő asztalos házaspárt kellett megformálni a színészeknek. Az őrült jelenetekhez jól passzoltak a hasonlóan vicces fantázianévre hallgató borok is. A Marylin Mórról névre keresztelt királyleányka, vagy a Punktum fantázianévre hallgató zöldveltelíni hasonló tréfákra késztették a színészeket. Az Ezredes nevű ezerjó és végül az egyedüli vörösbor, a John Paul Csabi Ringo Star George 2017-es kékfrankos már csak hab volt a tortán – jobban mondva dugó a palackon.

A színház mellett a borász előadásai is hasonlóképp szórakoztatóak voltak. Amikor Miklós Csabi elmesélte, hogy az egyetemen az egyik professzora szerint enyhe égetett rókaszőr szagot kellett volna érezni a borban, vagy a jobb orrlyukban méhek érkezését észlelni, akkor már mindenki dőlt a nevetéstől. A tréfa mellett a borhoz illő nemes gondolatoknak is jutott tér. A szakma szépségeinek ecsetelése és munkáról szóló beszámolók meggyőzték a hallgatóságot, hogy a Miklós családi pincészet szívvel-lélekkel végzi a feladatát a fogyasztók megelégedésére, örömére.

Nem kell a sallang – vallja a borosgazda. Mondhat a sommelier bármit, mindig az a jó bor, amiből a vendég inni kér. Ezen az estén sokan bebizonyították, hogy Miklós Csabi borai valóban ezerjók.

Kárpáti Márta

Kárpáti Márta

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?