Mese az elfogadásról

Masni és Csini címmel jelent meg Utasi Hajnalka és Utasi Abigél Kincső, anya-lánya szerzőpáros mesekönyve, melyet július 19-én, pénteken mutattak be a Hamza Múzeumban zajló képzőművészeti táborban.

A Farkas Edit múzeumigazgató által illusztrált kötetet a fogyatékossággal élő és egészséges gyermekeknek, óvodásoknak, kisiskolásoknak álmodták meg az írók, akik saját személyiségüket is belecsempészték a kis csincsillák karakterébe.

Abigél elmondása szerint évek óta az esti rutin része, hogy saját szövésű, szívmelengető történetekkel teszik könnyebbé egy-egy mozgalmas nap végét. A lefekvés előtt elhangzott mesecsokorból született meg a karakán Masni és a pöszén beszélő, ám annál jámborabb Csini elbűvölő kalandja is, melyet az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával hívott életre a már két mesekötetet jegyző alkotópáros.

„Két vagy három éve kezdtük el írni közös ötletből, azóta minden nap folytatjuk egyébként, sőt, ősszel egy újabb interaktív bemutató is tervben van.” –  avatott be a részletekbe Utasi Hajnalka, majd elmondta, hogy már számos intézménybe, köztük a szolnoki gyermekpszichiátriára, a Jászberényi Központi Óvodába és a „Helyet” Alapítványhoz is eljuttatták a tanulságos novellákból összefűzött kiadványt. Hajnalka úgy véli, lánya átérezve a fogyatékossággal élők helyzetét saját tapasztalatait rejtette el a csincsillák papírra vetett mindennapjaiban, hiszen az Esély Közalapítvány legutóbbi, nagyszabású rendezvényén Abigél nem csupán részt vett, de együtt is alkotott az ottani fiatalokkal.

Az újszerű élmények mellett az otthon biztonsága, és szeretetteljes környezete is meghatározta a könyv bizonyos aspektusait, így történt, hogy maga az alkotópáros a kötet főszereplőiként köszön vissza a színesen illusztrált oldalakról. „Masni a lányom, Csini, a kis pösze pedig én vagyok benne, de ez pusztán a véletlen műve.” – avatott be a részletekbe Hajnalka, aki az esemény folytatásában egy példamutató mesetöredéket olvasott fel a Hamza Múzeum udvarának árnyékában rajzoló gyerekeknek, akik a későbbiekben szívesen vettek részt a könyvhöz kötődő játékos feladatokban is.

 

Kazsimér Nóra

Kazsimér Nóra

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?