Negyvenéves sportbarátság

1979 őszén az akkori Lehel Hűtőgépgyár és az érsekújvári, szintén hűtőgépeket gyártó Elektrosvit szakmai kapcsolatát kiterjesztették a sportra is. Labdarúgók mellett játékvezetők is tagjai voltak az egymással barátságos mérkőzést vívó csapatoknak, és a jó hangulatú közös vacsorán megszületett az elhatározás a folytatásról.

Kevesen gondolhatták akkor, hogy négy évtizeden át megmaradnak a kölcsönös látogatások, hogy fordított „pályaválasztással” ilyen hosszú időn át évente találkoznak a jászberényi és felvidéki sporttársak.

Kelemen Jenő szinte a kezdetektől tagja volt a jászsági csapatnak, és a mai napig szívügyének tekinti ennek a nagy múltú sportbarátságnak a fenntartását. Mint elmondta, idővel mindkét oldalon szinte csak játékvezetők alkották a társaságokat, kiegészülve néhány elkötelezett sportbaráttal. Az első időszakban még minden évben oda-vissza alapon látták vendégül egymást, ez később annyiban változott meg, hogy évenként felváltva hol itt, hol ott volt a helyszín.

Minden alkalommal elmaradhatatlan, hogy presztízsmérkőzést játsszanak egymással, nem volt ez másként idén sem, amikor július 5. és 7. között három napon át élvezhették a szlovákiai sípmesterek jászberényi kollégáik vendégszeretetét. Mindehhez hozzájárult a Jászberényi FC a létesítmény biztosításával, illetve anyagi támogatást nyújtott az önkormányzat Humán Erőforrás Bizottsága is.

Kelemen Jenő felidézte azokat az emlékeket, amelyek valamennyiük számára felejthetetlenek. A közös foci mellett gyárlátogatások, városnézések, a régi időkben külföldi környezetben még különlegesnek számító bevásárlások, és persze a remek hangulatú vacsorák, baráti beszélgetések kovácsolták össze a feleket. Mindezek mellett labdarúgó-játékvezetői tapasztalataikat is folyamatosan megosztották egymással, bár a „bírók” alighanem minden országban hasonló problémákkal küzdenek azóta is.

Negyven év nagy idő – Csehszlovákia már nem létezik, és sajnos sokan már a csapattagok közül is örökre hiányoznak. Berényi oldalon sok éven át volt a gárda tagja például Boros József, Inges János, Sándor István és Bacher Konrád. Az égi pályákra távozottak helyére azonban mindig léptek újak, így nem szakadt meg a folytonosság, melyet érsekújvári oldalról az utóbbi években Kálmán Imre koordinál. A búcsúzás ezúttal is maximum egy évre szól, hiszen a „visszahívás” azonnal megtörtént, és mint negyven éve mindig, most is örömmel fogadta el minden érintett.

Latest posts by Szőrös Zoltán (see all)

Szőrös Zoltán

A jászberényi Jászkürt Újság, a Jászapáti Hírmondó, valamint a BerényCafé külsős újságírója.

Vélemény, hozzászólás?