Nélkülözhetetlen önkéntesek

A Szabadtéri Néprajzi Múzeum Múzeumi Oktatási és Módszertani Központja, valamint a Damjanich János Múzeum által életre hívott szakmai nap rendezvényeinek városunk 145 éves gyűjteménye adott otthont július 10-én, délután.

A Múzeumi és könyvtári fejlesztések mindenkinek elnevezésű projekt keretében rendezték meg az Önkéntesség és Iskolai Közösségi Szolgálat a Múzeumokban címet viselő szakmai napot a Jász Múzeumban. A tanácskozáson mindenekelőtt a vállalkozó kedvű, tettre kész civilek munkáját ismertették és méltatták a résztvevő intézmények képviselői.
A hivatalos regisztrációt követően Hortiné dr. Bathó Edit igazgatóasszony köszöntötte a megjelenteket, üdvözölte többek között Bolla János emeritus jászkapitányt és feleségét, továbbá a jelenlévő múzeumi kollektívát.

A megnyitó gondolatokat Vincze Rita, a projekt koordinátora fűzte tovább, aki rövid tájékoztatóban számolt be az MKSZ (Múzeumi és könyvtári fejlesztések mindenkinek) program részleteiről, és az annak keretében kitűzött célokról, melyek idén legfőképp az önkéntesség témakörére terjednek ki. Kiemelte, hogy az EFOP-os projekt kapcsán a megalakulásának idén 145 éves jubileumát ünneplő Jász Múzeum merült fel elsőként, mint a szakmai nap helyszíne, hiszen az intézmény nagyszámú önkéntes közösséggel működik.

„Mi nagyon büszkék vagyunk arra, hogy a múzeumunkat ilyen széles önkéntes gárda veszi körül, és élvezzük azt a kiváltságot, hogy mindenkor segítenek nekünk” – vette át a szót Hortiné dr. Bathó Edit, majd felidézte az 1874-es múzeumnyitást, megemlítve Sipos Orbán közbenjárását, elvégre ő volt az, aki szorgalmazta, hogy hozzanak létre gyűjteményt a jász történelmi relikviákból. A múzeum történelmének, illetve tudományos, közművelődési és hagyományőrző tevékenységének ismertetését követően a mindenkor összetartó, produktív munkaközösség került bemutatásra.

A jelenleg nyolc főállású dolgozóval működő intézmény több mint negyven önkéntest mozgósít a mindennapok, de leginkább a rendezvények lebonyolítása során. A kölcsönös segítségnyújtás mellett a hétvégi ügyeletek, a tárlatvezetések, a szerepjátékok, a kézműves és múzeumpedagógiai foglalkozások, valamint a helytörténeti kutatások azok a tevékenységek, melyekben szerepet vállalnak a vállalkozó kedvű jelentkezők. A közösséget nagyobb számban nyugdíjasok alkotják, de szabadidejükben az aktív dolgozók is szívesen kiveszik a részüket az ellátandó feladatokból.
A száraz adatsoroknál jóval beszédesebbek voltak azok a szórakoztató, mozgalmas képsorok, melyek az önkéntesek élményekkel teli mindennapjait örökítették meg. Az igazgatóasszony végezetül hálával fordult a jelenlévő segítők felé, akik nélkül ma már elképzelhetetlen lenne a múzeum élete.

A folytatásban Fülöp Andrea, a Szabadtéri Néprajzi Múzeum Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ koordinátorhálózati referense számolt be a MOKK kutatásairól, és a múzeumi iskolai közösségi szolgálat tapasztalatairól.

A 2006-ban alapított MOKK a Skanzen egyik igazgatóságaként működik Szentendrén. Céljuk a kompetenciaalapú oktatás megvalósítása az egyik legfontosabb iskolán kívüli oktatási helyszínen, vagyis a múzeumban. A projektnek köszönhetően jelentősen megnőtt a múzeumok korszerű használatát jól ismerő pedagógusok, múzeumi szakemberek és programok száma, és ez módszertani megújulást is eredményezett.

Az országos szintű szemléletváltást remekül demonstrálta az együttműködés keretében megvalósuló, diafelvételeken bemutatott gyerektábor, melyen fogyatékossággal élő fiatalok vettek részt. A különleges bánásmódot igénylő nebulók mellé kötelező önkéntes óráikat töltő, érettségi előtt álló diákokat állítottak társnak a tábor szervezői. A múzeumban megszerezhető tudáson túl a gyerekek felejthetetlen élményekkel és tapasztalatokkal is gazdagodtak, melyek hozzájárulnak ahhoz, hogy a jövőben empatikus, felelősségteljes, lelkiismeretes felnőttek legyenek.
A szakmai rendezvény kerekasztal beszélgetéssel folytatódott Farkas Edit, a Hamza Múzeum igazgatója, Bugyi Gábor, a Jász Múzeum kulturális szervezője, illetve Vincze Rita koordinátor közreműködésével, majd az elhangzottak kapcsán kérdések feltevésére nyílt lehetőség.

Kazsimér Nóra

Kazsimér Nóra

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?