Petőfi Áron a JKSE új elnöke

Azt már korábban megírtuk, hogy Gulyás Csaba, a Jászberényi Kosárlabda SE elnöke négy év után lemondott tisztségéről, így az új csapat kialakítása mellett új elnököt is keres a klub. Nos, meg is találták a pécsi illetőségű Petőfi Áron személyében, akinek munkáját elnökségi tagként Gulyás Csaba és Hőgye István segíti majd, míg a klub társadalmi elnöke dr. Csiki Zoltán lett.

Petőfi Áron a Pécsi Tudományegyetemen szerzett testnevelő tanári diplomát, és mellette a kosárlabda-, az úszó- és a labdarúgó edzői (BSC) képesítést is megszerezte, valamint a Budapesti Műszaki és Gazdálkodástudományi Egyetemen közoktatás vezetői képzését is sikerrel teljesítette. Fiatalabb korában kosárlabda-játékos volt, majd a női (PTE PEAC) és NB I/B csoportos férfi kosárlabdacsapat (VESC) vezetőedzőjeként is dolgozott, és sportvezetőként is szerzett már gyakorlatot, hiszen 2010 óta a PTE-ÁOK Petőfi SE elnöke. A napokban sikerült őt telefonon elérni és az elképzeléseiről kérdezni.

Váratlanul érte a jászberényiek megkeresése, hiszen a napi munkája Pécshez köti?

Amikor megkerestek igen meglepődtem, már csak azért is, mert én egy kisebb klubot vezetek itt Pécsett. Elmondhatom, hogy azért sikeresek voltunk itt a helyi tudományegyetemmel karöltve. Végeztünk teremfelújításokat, valamint az egyetemi bajnokságban is szerepeltünk. Egyébként régebbről van kapcsolatom Jászberény irányába, hiszen két éven át a PVSK-Panthers NB I/B csoportos csapatában a jelenlegi másodedző, Lo Elhadji Malick csapattársa voltam. Továbbá Mészáros Richárd – aki sikeresen szerepelt a JKSE NB I/B-s csapatában – szintén tudott rólam, és az ő családja is közreműködött a megkeresésben. Nyár elején kezdődött ez a megbeszélés, ami idáig tartott. Ez idő alatt olyan feltételek, elképzelések tárultak elém, amelyekre nem mondhattam nemet.

Úgy tudom, ragaszkodott ahhoz, hogy Gulyás Csaba továbbra is az elnökségben legyen.

Ez teljesen természetes, hiszen Csaba és Hőgye István személyében a folyamatosság biztosított. Itt az elmúlt öt évben rendezett, szisztematikus munka folyt, aminek eredményeként – fennállásuk óta –, idén a legsikeresebb évet tudhatják maguk mögött, ami igazán figyelemre méltó, hiszen nem minden klubnál van ez így. Ebből is látszik, hogy miért ragaszkodom hozzájuk. Én főleg ügyvezető elnökként kívánok tevékenykedni, szakmai elképzeléseim talán majd a következő évi bajnokságtól lesznek hangsúlyosabbak. Most az a lényeg, hogy továbbra is jó viszonyt ápoljunk azokkal a szponzorokkal, támogatókkal, a városvezetéssel, és egyáltalán azokkal a személyekkel, akik az előző elnökségnek köszönhetően jó kapcsolatban voltak a klubbal, és hathatós támogatást nyújtottak a JKSE-nek. Szerződéseket is úgy kívánok kötni, amihez az elnökség együttes jóváhagyását adja. Tehát nem az lesz, hogy én megkapom az aláírási jogot és egyedül döntök fontos kérdésekben.

Az elnökségnek elsősorban a megfelelő hátteret kell biztosítani, így nem kerülhetem meg azt a kérdést, hogy tervezi-e új támogatók bevonását?

A legfelsőbb osztályban szereplő pécsi kosárlabdacsapat révén természetesen vannak kapcsolataim, így természetes, hogy ilyen irányban is fogunk tárgyalásokat folytatni. De a legfontosabb az lesz, hogy az átmenet zökkenőmentes legyen, azaz akik eddig támogatták a klubot, ezután se pártoljanak el. Ismerem az eddigi fő szponzor álláspontját is a támogatással kapcsolatban. Ezzel együtt is el kell ismerni eddigi tevékenységüket, hiszen nagyban hozzájárultak az eddigi sikeres szerepléshez, és ezt nem szabad elfelejtenünk. Remélem, hogy velük is ki tudunk alakítani egy új kapcsolati rendszert, ami mindkét fél számára előnyös lesz. Valamint azt is tervezem, hogy az országosan ismert cégeket is bevonjunk valamilyen szinten a támogatásba. Ez nagyon nehéz munka lesz természetesen, de mindenképpen szeretnék ezzel megbirkózni.

Nikola Lazics vezetőedző szakmai munkáját mennyiben kívánja segíteni?

Személyesen még nem találkoztunk, de játékos koromból ismerem őt, talán még játszottunk is egymás ellen, majd természetesen figyelemmel kísértem edzői munkásságát is. Elévülhetetlen érdemei vannak az elért helyezést tekintve, ami azt jelenti, hogy kiválóan végzi munkáját. Főállású vezetőnek jövök, és elsősorban az öltözői légkörben szeretnék jobban részt venni, hogy minél több tapasztalatot szerezzek, de nyilván a szakmai munkába nem kívánok beleszólni. Viszont a következő szezontól kezdődően, amennyiben az ún. „fiatal szabály” megma-rad, azaz minden mérkőzésen egy 23 év alatti játékosnak a pályán kell lenni, arra már másfajta igazolási rendszert kell kidolgoznunk, és ebben szeretnék én is részt vállalni. Az ősszel kezdődő bajnokságra – ugyanúgy mint az előző időszakban –, a jól összeszokott edzői stáb építi majd fel a csapatot. Folyamatosan figyelik a lehetséges játékosokat, légiósokat, és nemsokára megkezdjük a leigazolásokat is.

Remélhetőleg Petőfi Áron elképzelései valóra válnak, és a Jászság kosárlabda kedvelőinek nagy családja tovább növekszik majd.

Ács Tibor

Ács Tibor

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?