Békességben, szeretetben élni

Kilencvenedik születésnapján köszöntöttük Őszi Mihályné Manci nénit Fillér utcai otthonában pénteken délután.

Már a találkozás első pillanatában kiderült, hogy az ünnepelt nem a Jászság szülötte, hiszen büszkén viselt kék színben pompázó népviselete más tájegység hagyományairól árulkodott. Mint kiderült, a sűrű ránccal berakott szoknya és a hozzá illeszkedő apró-virágos blúz Manci néni szülővárosának, Boldognak tradicionális ünnepi viselete. A szép öltözethez hasonló tucatszám rejtőzik Mancika szekrényében, amit nem csupán ünnepnapokon vesz elő gazdájuk, de a hétköznapi öltözet részét is jelenti számára. A sok évvel ezelőtt viselt színes ruhák azonban húsz évvel ezelőtt sötétre váltottak, ugyanis akkor távozott az élők sorából Margit néni fia. Mint elmesélte, akkor eladta az összes ragyogó színű viseletét, szíve fájdalma az azóta hordott sötét színekben tükröződik vissza.

Az 1929 július 5-én született Laczkó Margitnak nem jutott könnyű sors, hosszú életét beárnyékolták a tragédiák. Egyetlen testvére még csecsemőkorában meghalt, szülei alig érték meg a negyvenedik évüket, amikor végleg távoztak az élők sorából. Férjét korán elvesztette, és egyetlen gyermeke is itt hagyta a földi világot. Vigasza két unokája maradt. Egyikükkel, Attilával és annak szerető családjával tavaly költözött Jászberénybe.

Manci néni azelőtt sosem járt városunkban, de mint mondta, sikerült hamar beilleszkedni a közösségbe. A szomszédbeli asszonyokkal jókat beszélgetnek, a környéken hosszabb-rövidebb sétákat tesz, ismerkedik a környezettel, az emberekkel. Amikor a lakásban marad, szívesen néz sorozatot vagy vallási műsorokat a tévében. Sok órát tölt imádkozással, amelyben megköszöni Istennek, hogy családja körében élhet békességben, szeretetben. Elmesélte, régebben, amikor hazajött a mezőről vagy később a gyárból, szabadidejében sokat kézimunkázott, terítőket, díszpárnákat hímzett. Néhány szép darab most is a lakás dísze.

A jeles évfordulót természetesen tortával illik megünnepelni. Mielőtt megkóstoltuk volna a finomságot, Szatmári Antalné alpolgármester asszony jókívánságok és virágcsokor kíséretében átnyújtotta a miniszterelnök köszöntő levelét és a város nevében tolmácsolta Szabó Tamás polgármester üdvözletét.

Kárpáti Márta

Kárpáti Márta

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?