Az irodalom közelsége

A Magyar Könyvtárosok Egyesületének 51. Vándorgyűlésén vehette át Gulyás Erzsébet az MKE Helytörténeti Könyvtárosok Szervezete díját, a Kertész Gyula Emlékérmet.

A Magyar Könyvtárosok Egyesülete idei, 51. Vándorgyűlését Székesfehérváron, a Vörösmarty Színház épületében tartotta július 3–5-ig, ahol a Jászberényi Városi Könyvtár vezetősége és munkatársai is képviseltették magukat. Az évente megrendezésre kerülő, más-más helyszínnel és változatos szakmai programmal operáló eseményen ezúttal Gulyás Erzsébet, városunk nyugalmazott könyvtárosa vehette át a Kertész Gyula-díjat, melyet a bibliográfus-helytörténész emlékére alapítottak, és az illető szervezet által legérdemesebbnek vélt kollégának ítélnek oda.

Gulyás Erzsébet 1971-től tölt be könyvtárosi munkakört, kezdetben Jászdózsán, majd pedig városunkban, ahol önkéntesként aktívan részt vesz a könyvtár, de legfőképp a helytörténeti részleg mindennapjaiban.
Már egészen gyermekkora óta olyan szakmára vágyott, melynek művelésével nem kell lemondania az irodalom megnyugtató közelségéről. „Egyszer az egyik tanárom azt mondta, hogy azért valami mást is ki kellene találnom, de én csak annyit mondtam, hogy ezt szeretném, könyvtáros akarok lenni, mint Gyuszi bácsi. Ő volt az úgynevezett példaképem” – idézte fel a kezdeti ábrándokat.

Arra a kérdésünkre, hogy melyik volt az a könyv, amely annak idején ennyire megszerettette vele az olvasást elmondta, hogyha választania kellene, talán a Gulliver utazásai című kötetet mondaná. Az egész életét meghatározó emlékképen egy régi, kihajtható példányt tart a kezében, melynek közepén a főhős papíralakja feszült ki a lapok fölé. A másik szenvedély, a történelem szeretete később találta meg, de a Jászberény történetét felölelő könyvek szerkesztésével szerencsére a mai napig adódik alkalma hódolni ennek az elfoglaltságnak is.

Gulyás Erzsébet – kitartva gyermekkori elképzelése mellett –, végül a Debreceni Egyetem könyvtár és népművelés szakán fejezte be tanulmányait, majd 1974-től Jászberényben folytatta elismerésre méltó munkáját. Nyugalmazására a helyi intézményben eltöltött évek után került sor. Példamutató szorgalmával és önzetlen segítőkészségével kivívta kollégái, és a város lakóinak tiszteletét is, a rangos elismeréshez mindenki jó szívvel gratulált.

Kazsimér Nóra

Kazsimér Nóra

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?