Élőzenés nagyoperett a nyári színházban

Kálmán Imre egyik legtöbbet játszott operettjét, a Csárdáskirálynőt láthatta a jászberényi közönség június 16-án, vasárnap este. A több mint száz évvel ezelőtt bemutatott előadást tíztagú élőzenekar játéka tette még felejthetetlenebbé.

Minden adott volt, hogy a Déryné Deszkáin című nyári színházi sorozat első bemutatója sikert arasson, sőt, még az időjárás is megkegyelmezett a Szabadtéri Színpad nézőterét megtöltő érdeklődőknek.

A Cirkuszhercegnő és a Marica grófnő mellett a Csárdáskirálynő Kálmán Imre egyik legtöbbet játszott operettje, mely száz év alatt a világ minden neves pódiumát meghódította fülbemászó dallamaival, mint a Hajmási Péter, Hajmási Pál vagy a Jaj, cica. Az örökérvényű slágereket városunkba a Pesti Művész Színház társulata hozta el, akik nem először örvendeztették meg a helyi színműrajongókat tehetségükkel.

A három felvonásos operett keletkezésének története legalább olyan izgalmas, mint maga a cselekmény. Kálmán Imrét 1914-ben keresték meg az ötlettel, hogy írjon zenedarabot a pesti Orfeum énekesnőjéről, akibe belehabarodik egy trónörökös. Mindössze három héttel a gondolat megszületése után a komponista visszavonult, de a világháború kitörése miatt egy évvel el kellett halasztania az alkotást. A Monarchia-operettként is hangoztatott művet végül egy ausztriai villában fejezte be, és az első bemutatóra is Bécsben került sor a Johann Strauss-színházban, 1915. november 17-én.

Magyarországon a következő esztendőben, 1916. november 3-án láthatta a nagyérdemű. A Csárdáskirálynő szerepében Kosáry Emma tündökölt, aki a sikernek hála élete végéig az operett világában maradt, míg Edwin herceget Király Ernő alakította. A történet kettejük szerelmi kapcsolatára épít, ugyanis Edwin herceg rajong Szilviáért, a pesti Orfeum primadonnájáért, ám ahogy az lenni szokott, a szerencsétlen körülmények elválasztják a szerelmeseket.

A fiatalok vonzalmát ellenző család másik társat jelöl ki a fiú számára, de a bonyodalmak itt még korántsem érnek véget, eljegyzés, félreértések, leleplezések, udvari intrikák, bohém szereplők követik egymást, miközben sorjázik számtalan időtlen muzsika. Ez utóbbiakat vasárnap este a nyolcvanhét éves karmester, Bíró Attila vezette tíztagú formáció előadásában élvezhette a publikum.

A következő színházi előadással a rock&roll életérzés iránt érdeklődőknek kedveznek, ugyanis a Hotel Menthol musical táncos lábú művészei veszik birtokba a Szabadtérit.

Kazsimér Nóra

Kazsimér Nóra

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?