Elégedett év a romáknál

A Jászberényi Roma Nemzetiségi Önkormányzat június 19-én, szerdán közmeghallgatást tartott a Polgármesteri Hivatal földszinti tárgyalójában.

A határozatképes létszámban megjelent képviselő-testületet, a sajtó munkatársait, valamint a hivatal dolgozóit Rácz Tamás elnök köszöntötte. Elöljáróban elmondta, hogy a közmeghallgatást az SZMSZ-ben előírtak szerint vezetik, ennek fényében Kökény Zsoltot javasolja a jegyzőkönyv hitelesítőjének.

Az elnök a továbbiakban a Jászberény Városi Önkormányzattal ápolt jó viszonyról számolt be, melynek kapcsán elmondta, hogy az együttműködési megállapodás továbbra is fennáll. Szintén pozitívan értékelte a Foglalkoztatási Osztállyal folytatott munkát, mely lehetőséget biztosít képzésekre és munkáltatói fórumokra. Újságunk kérdésére Kökény Zsolt elmondta, hogy a munkanélküliséget nagy számban sikerült visszaszorítani. Hozzátette, Jászberény nagyon jó helyen van, és bővelkedik munkalehetőségekben, noha az alacsony gyári fizetések miatt még mindig többen mennek el építkezésekre, illetve választják a közmunka programot.

Rácz Tamás a rendőrséggel folytatott közös együttműködésről is említést tett, amit bővebben Kökény Zsolt fejtett ki. A képviselő a „Séta a szenvedélybetegségek ellen” című kezdeményezésről számolt be, melynek első programját június 13-án rendezték meg a kórház patológiáján. A különleges programot a megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztálya indította a Jászságban, felhívva a figyelmet a megelőzés fontosságára. Ehhez csatlakozott a Jászberényi Roma Nemzetiségi Önkormányzat, mely első körben felnőttekből álló 8-10 fős csapatot indított a sétára. Tervek között szerepel a fiatalok, diákok bevonása is, mely várhatóan szeptembertől kezdődik meg. Kökény Zsolt szerint nem az elrettentésen van a hangsúly, hanem a megelőzésen, mivel az interaktív előadással jobban fel tudják hívni a figyelmet az alkohol, drog és a dohányzás veszélyeire.

A fiatalokat érintve könnyedebb témaként került elő a nyári táboroztatás, melyet idén is a Humán Erőforrás Bizottság támogat. Rácz Tamás a programok sorában emelte ki a már hagyományos Jászsági Cigány Napot, amit az eddigi évekhez hasonlóan ez évben is megszerveznek. Ezenfelül számos családi, közösségi rendezvényt tudhatnak maguk mögött, mely a roma identitásuk megőrzését, kulturális értékeik felmutatását segítette. Az elnök pozitívan értékelte az évet és reményét fejezte ki, hogy különböző pályázatokkal tovább folytatódik az elkezdett munka, illetve új lehetőségek is megtalálják az önkormányzatot.

Szabó Lilla

Szabó Lilla

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?