Összetartásban rejlik csak erő

„Nincsen határ ottan, ahol egy nyelvet beszélnek és testvérnek hívják az embert…” A Szent István Sport Általános Iskola és Gimnázium gimnazistái számára ez a gondolat kiegészül és valósággá válik a marosvásárhelyi Száz Adalbert Sportlíceum tanárai- és diákjaihoz fűződő szeretetteljes baráti kapcsolattal.

A Határtalanul! pályázat utazásainak segítségével tavasszal együtt emlékezhettünk iskolánkban a március 15-i eseményekre, míg a nemzeti összetartozás napját Marosvásárhelyen tölthettük együtt. Június 2-6. között gimnáziumunk negyven diákja és négy pedagógusa látogatott egy eseménydús tanulmányi kirándulás keretében Erdélybe.

Megelevenedett számunkra az irodalom, a történelem és a művészet a Teleki-téka és a Kultúrpalota, a fehéregyházi Petőfi Múzeum falai között, Segesváron, Székelyudvarhelyen, illetve a Házsongárdi temetőben, valamint Tamási Áron, Orbán Balázs és Wass Albert nyughelyén.

A Teleki- és a Kemény-kastélyokban, a Helikon asztalnál a családok leszármazottai meséltek történelmükről, amelyet kiegészítettek Csorba István Árpád, a Rákóczi Szövetség erdélyi elnökének, a Sportlíceum történelem tanárának szellemes, érdeklődést felkeltő gondolatai. Nagyváradon Szent László, Kolozsvárott Hunyadi Mátyás és Bocskai István alakja kelt életre előttünk.

Testvériskolánk tanárai elkalauzoltak bennünket Erdély csodálatos természeti kincseihez is. Jártunk a Királyhágónál, a Kelemen-havasokban, a parajdi és a tordai sóbányákban, Szovátán a Medve-tónál, valamint megkóstoltuk a borvizet is.

Októberben az iskolánk fennállásának 100. évfordulója alkalmából rendezett díszünnepségre várjuk vissza barátainkat, de a tanárok és diákok közötti kapcsolat nincs térhez és időhöz kötve, ápolása folyamatos. Valljuk és hisszük: „Percre se feledd, hogy testvéred minden magyar, bárhol is éljen. Összetartásban rejlik csak erő.”

Vélemény, hozzászólás?