Zenés irodalmi játszótér

Instant kulturális élménynek volt részese a pénteki Klubkoncert közönsége. A Lehel-Film Színház galériáján Grecsó Krisztián és Hrutka Róbert személyében irodalom és zene játszott egy képzeletbeli mérleghintán a Libikóka című előadásban.

A pénteki ballagások, a hőség és az elromlott légkondi ellenére is nehezen talált ülőhelyet, aki késett a hat órakor kezdődő előadásról. Grecsó Krisztián rajongóinak érdemes volt néhány hónap után ismét találkozni az íróval, mert a könyvtárban még csak a készülő kötetről tudott beszámolni, mára pedig már részleteket is hallhattunk a frissen megjelent, Vera című könyvéből. A próza mellett versek is elhangoztak, amelyhez Hrutka Róbert pengette gitárján a dallamokat.

Húsz éve jelent meg az a verseskötet, amelyből csupán nyolc darab kelt el, így kiderült, hogy csalárd módon még a szerző családtagjai sem ruháztak be az alkotás megvásárlásába – árulta el öniróniával fűszerezett beszámolójában Krisztián. Azt is hozzátette, tanítóképzős hallgatóként tanára arra figyelmeztette, addig hagyja abba a versírást, amíg komoly kárt nem okoz a társadalom számára! Szerencsére az ifjú titánnak mindez nem szegte kedvét, így péntek este mi is belehallgathattunk az azóta már zenei aláfestést is kapott művekbe.

Meglepetésként egy egészen friss, két hete elkészült prózát is kapott ajándékba a berényi közönség. „Meglepő” módon a gyermekkor ábrándos, csodákkal telt világából ihletett írás egy birkanyírás szelíden humoros történetét mesélte el. Márton nagypapa időn túli komótossága, Juszti mama szeretetteljes bölcsessége ismét otthonra talált a tyúkról szóló családi mesében. Az ugyancsak a szavakba formált családi albumból származó islerről szóló sztorit ugyan már a legutóbbi alkalommal meghallgathattuk, de ugyanolyan jót derültünk rajta most is, mint akkor. A minden idők legfinomabb szilvalekvárjáról szóló történet szintén újra megmelengette a hallgatóság szívét.

Az előadás Hrutka Róbertet sem kímélte meg a sztorizástól, róla egy jászberényi szerelmi történet körvonala rajzolódott ki, amelyhez a színezetet a verses muzsika szolgáltatta. Az utolsó dal a nagymamáról mesélt, majd zárásképp Krisztián arra biztatta közönségét, hogy az olvasók tegyék elé a könyveket és engedjék meg, hadd firkálja össze az első oldalt. A koncertet követően sokan szívesen éltek a népszerű író sajátos kérésének teljesítésével, és örömmel vitték haza a dedikált régi-új köteteket.

Kárpáti Márta

Kárpáti Márta

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?