Az olvasás szeretetének átadása

A kortárs magyar irodalom legnagyobb ünnepe kezdődött meg múlt héten a 90. Ünnepi Könyvhéttel. Jászberényben ennek kapcsán tizenegyedik éve rendezték meg a Könyves Csütörtököt június 13-án, a Lehel Film-Színház előtti parkban.

Az olvasás örömét és népszerűsítését célzó rendezvény idén három napot ölelt fel városunkban. Szerdán délelőtt a Verseghy Ferenc Megyei Könyvtár felkérésére a Jászberényi Városi Könyvtár adott otthont a Könyvhét megnyitójának. A megtisztelő házigazda szerepre többek között azért volt érdemes könyvtárunk, mivel a megyében egyedülállóan rendelkezik Minősített Könyvtár elismeréssel, valamint itt működik az ország egyik legimpozánsabb Népmesepontja. Ennek bemutatására Szatmári Antalné alpolgármester, dr. Horváth László a megyei múzeum igazgatója és Czakóné Gacov Katalin, a szolnoki könyvtár igazgatójának köszöntője után került sor. A programon a megyéből érkezett könyvtárosok vehették szemügyre az intézmény enteriőrjét, működését, az elmúlt évek fejlesztéseit, amelyekkel megyei szinten is jó példával járnak elől.

Másnap reggelre a már hagyományos Könyves Csütörtökhöz készülődtek a könyvtár munkatársai a mozi parkjában. Kovács Péter könyvtárigazgató röviden köszöntötte a megjelenteket, és átadta a szót Piroska Miklósnak, a Megyei Közgyűlés elnökének – A legfőbb üzenete ennek nem lehet más, mint a felnövekvő generáció tudásiránti vágyának szolgálata – mondta, majd háromgyermekes édesapaként büszkén osztotta meg, hogy idősebb gyermekei örömmel vesznek kézbe akár több száz oldalas regényeket is.

Az olvasás megszerettetéséhez nagyban hozzájárul a könyvtár aktivitása, ugyanakkor nagy felelősséggel tartoznak a szülők. – Hiába a könyvtár, ha a szerető közösség, azaz a család, otthon nem tesz meg mindent annak érdekében, hogy a gyermekeik minél hamarabb könyvet fogjanak a kezükbe és olvassanak – zárta mondanivalóját a közgyűlés elnöke.

Ezen gondolatok jegyében nyílt meg a XI. Könyves Csütörtök, melyen a korábbi évekhez hűen idén is kreatív programokkal várták a kilátogatókat. A Líra Könyvesbolt, illetve a Hamza Gyűjtemény és Jász Galéria standjainál található könyvekkel, kiadványokkal az olvasásra bíztatták az arra járókat, de kreatív feladatokból is bőven akadt a Könyves Csütörtök programkínálatában. Lénárt Andrásnál a rovásírás rejtelmeibe kukkanthattak bele, a könyvtárosok közreműködésével pedig további érdekes feladatokra találtak az érkezők. A Titkok Könyvtára és az Irodalmi Kalandtúra során játékos feladatokon át térképezhették fel a magyar kultúra bugyrait, és a legügyesebb versenyzők még értékes jutalomban is részesültek. Vadadi Adrienn írónő tartott interaktív foglalkozást az óvodások részére, akikre gondolva a könyvtárosok is készültek különböző játékokkal. Többek között idén először került sor a Hangos Irodalom röviden című feladványra, melynek keretében hangos könyvet hallgatva kellett kitalálni a sorok íróját. A felnőttek keresztrejtvénnyel, vagy akár könyvturkálóval vehettek részt a programokban. Nem maradt el a már szokásos szólánc sem, melyen a mesefonalát göngyölítették fel azok, akik egy mondatot hozzátettek a közös mesealkotáshoz. Az első sort Piroska Miklós elnök vetette papírra, majd őt követte Berec Zsolt Miklós, a Jászkerült Nonprofit Kft vezetője, aki annyit elárult, hogy univerzális mondattal készült, ami minden mesébe beleillene.

A látványosságok sorában vehettük szemügyre a mindig különleges könyvhajtogatást, melyből a helyszínen is készült néhány szemrevaló példány. Szintén a kézügyességet helyezte fókuszba a körmöcske technikával vagy más néven zsinórfonással készült karkötő.

Az OTP Bank négy éve támogatja a rendezvényt, és idén újabb mecénással, a Tiszamenti Regionális Vízművek Zrt. jelenlétével bővült a standok listája. Az általuk lajtoskocsiból osztogatott vízre nagy szükség volt a hőségben, ugyanakkor egy nem kevésbé fontos dolgot is népszerűsítettek. A sátruknál található feladatokkal a vízszennyezésre és a vízvezetékbe nem illő hulladékokra hívták fel a figyelmet.

A tartalmas programok után késő délután eredményhirdetéssel ért véget a nap. Pénteken este Grecsó Krisztián és Hrutka Róbert zenés irodalmi előadása pedig méltó zárása volt a három napon át tartó helyi Ünnepi Könyvhétnek.

Szabó Lilla

Szabó Lilla

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?