Szívósabbak az idei szúnyogok

A nyár beköszöntével nemcsak a napsütéses órák száma, hanem a szúnyogok is megszaporodtak. Hétfőtől folytatódott a városban az irtásuk, melynek kapcsán Gál Lászlót, a Pretox Kártevőirtó Kft. ügyvezetőjét kérdeztük az aktuális szúnyoghelyzetről.

A hét elején a Jászberényi Vagyonkezelő és Városüzemeltető Nonprofit Zrt. megbízásával földi melegködképzéses technológiával és légi kistérfogatos ULV technológiával folytatódott a szúnyoggyérítés. A vegyszeres irtás emberekre, növényekre és melegvérű állatokra egyáltalán nem jelent egészségügyi kockázatot, viszont száraz területen kiváló a vérszívók ellen. – Nagyobb baj a belvizekben a lárvákkal van – tudtuk meg a szakértőtől, aki elmondta, hogy a lárvairtó szereket nehezebb az erdőkben a felgyülemlett vizekbe juttatni és sajnos, ha sikerül is, csak egy bizonyos lárvastádiumot pusztít el. Ennek következtében a kikelő lárvák miatt többször is meg kell ismételni a földi, illetve a légi szúnyogirtást, melyet várhatóan július elején, valamint július végén tesznek meg. A beavatkozás több hivatalos szervezetnél előzetes egyeztetéssel történik, illetve a méhészekkel is folyamatos a konzultáció, tekintve, hogy a méhekre ugyanolyan pusztító hatással van a szer, mint a szúnyogokra. Az irtás függ az időjárási viszonyoktól, mivel esőben és szélben hatástalan a folyamat.

Gál László lapunkkal azt is megosztotta, hogy habár úgy tűnhet, idén kritikus a szúnyoginvázió, korábbi csapadékos években is volt példa hasonló helyzetre. Hozzátette, ritka az ilyen év, amikor a csapadékos időt nagy meleg követi, ennek hatására szaporodtak el a kellemetlen rovarok. Arra a kérdésünkre, hogy mennyire igazak a hírek, miszerint a változó időjárásnak köszönhetően trópusi szúnyogfajok telepedtek meg hazánkban, megnyugtatásul elmondta, hogy nincs szó különleges fajokról. – Egy-egy trópusi szúnyoggal lehetett találkozni délen, Pécsett vagy a repülőtéren a nagyfokú mobilitás miatt, de ha ilyet észlelnek a szakértők, rögtön megkezdik a szükséges eljárást. A mérsékelt kontinentális éghajlat miatt annyira hideg van télen, hogy ezek a fajok nem tudnak itt elszaporodni – részletezte Gál László.

A lakosság szintén tud tenni a szúnyogokkal szemben, többek között úgy, hogy rovarirtó szerrel permetezik a fákat, tujákat. Hatásosnak bizonyulnak a szúnyog elleni spray-k és krémek, melyek egy adott ideig képesek távol tartani a vérszívókat. A csípések egyébként nem jelentenek veszélyt az emberi szervezetre, pusztán kellemetlen viszkető hatásuk van.

Illusztráció: www.pixabay.com

Szabó Lilla

Szabó Lilla

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?