A jövő virtuózai

A Déryné Rendezvényház dísztermében koncerteztek a Palotásy János Zeneiskola végzős növendékei június 13-án. A hangversenyen a jövőben is a zenei pályát választó ifjú muzsikusok kápráztatták el szüleiket és tanáraikat.

A fellépő tanítványok sorát Szekeres Marcell Péter nyitotta, aki belefeledkezve Henry Eccles szonátájába hamar legyőzte az elsőként színpadra lépőkre jellemző lámpalázat. Szekeres Marcell Péter, bár a hangszert még alig érte föl, tizenegy esztendősen már zenekarban közreműködött, sőt, A „Nagykátai zöld erdőben” című népzenei cd kiadványon az ő játéka is hallható. Azóta felnőtt a feladathoz, koncertezett számos rangos színpadon, többek között Kazahsztánban, az Astanában megrendezett EXPO Világkiállításon és versenyeken is jó eredménnyel szerepel. Tanulmányait Szegeden szeretné folytatni természetesen zeneművészeti karon.

Teleki Gábor egyebek mellett Vivaldival bizonyította cselló tehetségét, ami egészen remekül sikerült, tekintve, hogy eredeti szándékai szerint dobolni szeretett volna. A vonós hangszer iránti érdeklődését második osztályos korában keltette fel Tóth Judit tanárnő, aki először adott a fiú kezébe csellót. Gábor azóta megismerkedett a kamaracsoportban való együttjátszás, a koncertezés és a versenyzés örömével. A megmérettetéseken jól szerepel, több döntős helyet is magáénak tudhat, melyek garantálják jövőbeni sikereit a kecskeméti zenei tanulmányok során.

A továbbiakban Burai Zsolt Kevin műsora következett, aki Csajkovszkij és Bartók melódiákat szólaltatott meg hegedűjén, melyről már kiskorában is úgy gondolta, a legalkalmasabb hangszer az emberi érzelmek kifejezésére. Az óvodás évek után, 2011-ben kezdte meg az első osztályt az intézményben, hogy aztán három országos és egy nemzetközi zenei fesztiválról is a legjobbnak járó díjat hozza el. Szeptemberben már a Debreceni Kodály Zoltán Zeneművészeti Szakgimnáziumban pallérozza tudását.

Végezetül Burai Lajos Chopint idéző játékában lelhette örömét a publikum. A Palotásy János Zeneiskola diákja 2007-ben kezdte meg tanulmányait Balogh József, Puskás Adrienn majd Keskeny Richárd szárnyai alatt. A klasszikus zene mellett főleg a jazz, annak szabadsága, improvizációs jellege érdekelte, a műfajt autodidakta módon sajátította el. Jelenleg a Kőbányai Zenei Studio zongora szakának augusztusi felvételijére készül, ahol a könnyűzene, illetve a jazz legnagyobb hazai képviselőitől tanulhat a jövőben.
A Farkasné Szőke Tünde és Sas Dániel zongorakíséretével megvalósuló bemutató a fiatal muzsikusok közös produkciójával zárult.

Kazsimér Nóra

Kazsimér Nóra

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?