Vidámság, kakaspörkölt és barackpálinka

A jászok éves találkozója mindig számtalan emlékezetes pillanattal ajándékozza meg az eseményre kilátogatókat. Ez különösen igaz a zárónap esetében, amikor már csak az alföldi ízek kavalkádjáé és az önfeledt szórakozásé a főszerep.

A Vágóhíd úti tónál megrendezett KIS-ÉR horgászversenyre még a tűző napsütés előtt kitelepültek a pecások. A nevezők javában csalogatták a halakat, amikor a Tuning autók felsorakozásával kezdetét vette a Fiataloké a terep! címet viselő programsorozat a Szent István parkban.

A Jász Virtus vetélkedő feladatai hamar kirostálták a legrátermettebbeket, akiknek nem lehetett egyszerű dolguk, a főzőverseny felől szálló illatok belengték a XXV. Jász Világtalálkozó helyszíneit. A lecsóval teli sztárbogrács fölött többek között olyan prominens séfek kóstoltak, mint Csomor Csilla, Varga Izabella vagy R. Kárpáti Péter. Az ízlelőbimbók ingerlése ezzel még korántsem ért véget, a Jászsági Pálinka Lovagrend buzgón kereste az idei év legkiválóbb párlatát, miközben néhányan inkább kerékpártúrával és labdarúgó tornával készítették elő a helyet a kiadós ebédnek.

Délután a gasztrozsűri tagjai invitálták a tizenkét főzőbrigádot a Park színpadhoz. Ám mielőtt kiosztották volna a díjakat, a döntő bizottság néhány szóban értékelte a fakanál párbaj résztvevőit, akik mind változatos fogásokkal örvendeztették meg az ítészeket.

A dobogó legfelső fokára a Dósai Fokhagymások csapata állhatott fel. A tagok egy tradicionális kakaspörkölt tökéletesítésével töltötték a délelőttöt, melyről Gyurkó Lászlóné osztott meg részleteket. „A tavalyi alkalmon is ezt az étket készítettük, akkor harmadikok lettünk. A hagyományos, régi ízvilágra esküszünk, a kakukkfüvön kívül semmilyen különleges fűszert nem adtunk hozzá. A házi készítésű friss alapanyagok azok, amik jellegzetessé teszik.” – árulta el a díjnyertes pörkölt titkát a csapatvezető.

A jászkiséri véradók köszöntésével folytatódott a nap és úgy tűnt, ebben a műfajban is akadnak veterán életmentők. Simonyi Tibor például kilencvenszer feküdt tű alá, hogy embertársain segíthessen. A délután főként a környező települések, valamint a helyi egyesületek művészeti csoportjainak tánc, ének és show műsoraival telt. Szintén a fiataloknak állítottak példát a Fröccsteraszon elhangzó történetek Csomor Csilla, Horti Gábor, Mihályi Gábor és Földvári Norbert sikeres jászok életéből merítve.

Este 18 órára megérett a döntés a legjobb pálinkákat illetően, melyek között helyet kaptak uborka, naspolya és cékla párlatkuriózumok. Az év pálinkája Vas Róbert Irsai Olivér párlata lett, még a Jászok Pálinkája címet Farkas Dezső gönci barackja nyerte el. Arany érem kitüntetésben dr. Gedeiné Hollós Ágnes Irsai Olivér nedűje részesült, az önkormányzatok közül Jászfelsőszentgyörgy, Jászkisér település jelentkezőiből pedig Krizsai Judit áfonya pálinkája került ki győztesen.

A záróünnepség előtt Varga Izabella, Lakatos Dóra és Kohautek Csaba biztatták közös éneklésre a népes közönséget. A Barátok közt sorozatra asszociáló poénok addig sokasodtak, hogy az Izabella alakította Nóra mellett egyszerre Berényi Miklós, azaz Szőke Zoltán is megjelent, közös duettjük tette fel a koronát a sanzonokkal teletűzdelt produkcióra.

A Vándorbotot ezúttal Eszes Béla, a XXVI. Jász Világtalálkozó helyszínének, Jánoshidának a polgármestere vehette át a szervezéstől meghitt gondolatokkal búcsúzó Lukácsi Györgytől. Az ünnepélyes ceremónia fényét Bánfi Ferenc éneke emelte.

Ám a mulatság itt nem ért véget, sőt, voltak, akiknek csak most kezdődött, például Janicsák Veca és a The Biebers zenekar rajongóinak. A kitartóbbak még a tűzijátékot követően is talpon maradtak és a Party DJ zeneszámaival várták a hajnal első sugarait.

 

Kazsimér Nóra

Kazsimér Nóra

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?