Összefogás a jászsági munkavállalókért

Munkáltatói fórumra invitálta a jászsági cégek képviselőit a Jászberényi Járási Hivatal június 6-án, délelőtt. Az eseményen a Jászság munkaerőpiaci helyzetéről, a hatékony működés érdekében tett erőfeszítésekről, és az Ifjúsági Garancia Rendszer részleteiről hallhattak információkat a meghívottak.

A fórumon megjelent dr. Berkó Attila a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal vezetője, dr. Karakó László miniszteri biztos, dr. Rezsőfi István foglalkoztatásért felelős helyettes államtitkár, Dobozi József vezérőrnagy, Vári-Nagy Judit, a Jászapáti, valamint dr. Dobos Róbert, a Jászberényi Járási Hivatal vezetője.

Dr. Berkó Attila megnyitóbeszédében elmondta, különösen fontos a sikerszámok hangsúlyozása, de bármennyire is szépek és biztatók ezek az adatok, nem jelenthető ki, hogy ezzel a feladatok végére értek. „Folyamatos munka kell, hogy legyen, amelyben nem csak a kormányhivatal foglalkoztatási szakágának, hanem az érintett szereplőknek közösen, együtt kell gondolkodni.” – hívta fel a figyelmet a munkaadók, a munkakeresők és a közvetítők felelősségére, hiszen a versenyképesség növeléséhez, a fiatalok elhelyezkedésének támogatásához mindenkire szükség van.

A következőkben aktuális munka­erőpiaci információk a Jászságról címmel hallhattunk előadást Tóth János, a Jászberényi Járási Hivatal Foglalkoztatási Osztályának vezetője előadásában. A tizennyolc településen 2301 regisztrált álláskeresőt tartanak nyilván, közülük 496-an jászberényiek, 421-en pedig jászapáti lakosok. Tóth János szerint ez relatíve alacsony érték, ha figyelembe vesszük a települések népességi adatait. A nemi arányok azonban eltolódtak a korábbi értékekhez képest, jelenleg az álláskeresők 56%-a, vagyis 1298 a nő, ami azt jelenti, hogy nagyobb az igény a férfiak munkájára. A nyilvántartottak 3%-a főiskolai, egyetemi végzettséggel rendelkezik, 42% a középfokú képesítésűek aránya, 46%-uk általános iskolai végzettségű, míg 9 százalékuk nem végezte el a nyolcadik osztályt sem. A foglalkoztatás terén elért eredményeik közül kiemelkedett a közfoglalkoztatottak számának 27%-os csökkenése, a széleskörű megyei képzéskínálat – 57 tanfolyamra tudják kiajánlani a regisztráltakat –, továbbá rendezvények szervezése, programokon, állásbörzén, szakmaválasztón, és különösen a Jász Expón való állandó részvétel. Ezenfelül mindent megtesznek, hogy a különféle uniós támogatások eljussanak a jászsági vállalkozókhoz, és a munkaerőpiaci reform náluk is megvalósuljon.

Dr. Karakó László, az OFA igazgatója, miniszteri biztos kijelentette, a szervezet törekvése, hogy a foglalkoztatási osztályok tevékenysége a munkaadók számára átláthatóbbá váljon. A Pénzügyminisztérium kérésének megfelelően az OFA támogatja a munkaerőpiac erősítését, mely magába foglalja a munkaadók kiemelt ügyfélként kezelését, navigátor rendszer kiépítését, a foglalkoztatási osztályok és a felnőttképzés átalakítását.

Végezetül az Ifjúsági Garancia Rendszer támogatási formáinak bemutatására került sor. A 25 év alatti fiatalok munkaerőpiaci lehetőségeinek javításával foglalkozó program 2015 januárjától működik, és szolgáltatásokkal, tanácsadásokkal, képzések szervezésével, lebonyolításával, bérköltség támogatással igyekeznek segítséget nyújtani az ifjú munkakeresőknek az elhelyezkedésben. A kilencven napos, majd az azt követő nyolc plusz négy hónapos bértámogatás mellett lakhatási hozzájárulást is biztosítanak a lakóhelytől számított 60 km távolság fölött, melynek értéke maximum 100 ezer forint/hó.

Kazsimér Nóra

Kazsimér Nóra

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?