Környezetvédők jutalmazása

A környezetvédelmi világnap alkalmából június 4-én, kedden hagyományteremtő szándékkal rendezett díjátadó ünnepséget Jászberény Városi Önkormányzata. A Polgármesteri Hivatal dísztermében Jászberény Város Környezetvédelméért díjat adományoztak a természetvédelem jeles képviselőinek.

„Ember és bioszféra” címmel rendeztek először környezetvédelmi világkonferenciát Stockholmban 1972 június 5 és 16 között. Akkor az ENSZ a világszervezet közgyűlése és a konferencia javaslatára úgy határozott, hogy a tanácskozás kezdőnapját, június 5-ét környezetvédelmi világnappá nyilvánítja. Ez évtől Jászberény Városi Önkormányzata is megemlékezik a példamutató környezetvédőkről, és díjat adományoz részükre.

Az ez alkalomból összegyűlt elöljárókat, képviselőket és a többi megjelentet a hivatal dísztermében Molnár Mária Edit műsorvezető köszöntötte, majd röviden szólt a környezetvédelmi világnap történetéről. Ezt követően első kitüntetettként a Szent István Körúti Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény, Általános Iskola, Szakiskola és Készségfejlesztő Iskola tevékenységét méltatta. – Egyik díjazottunk olyan oktatási intézmény, amely 2005-ben az országban egyedüli gyógypedagógiai intézményként Ökoiskola címet nyert el, ami a környezeti nevelés és a fenntarthatóság pedagógiájának legmagasabb szintű állami elismerése – emelte ki. A címet többször is elnyerte, majd örökös Ökoiskolának és madárbarát iskolának nyilvánították – tette hozzá Mária.

Az iskola környezetvédelmi tevékenysége számos projekt részvételében megmutatkozott. Ezek közé tartoznak olyan tevékenységek, mint a kerti munkálatok, komposztálás, talajvédelmi gyakorlatok, illetve évek óta tíz osztály közreműködésével a Zagyva parti ligeterdő takarítása. Kezdeményezésükre a Városüzemeltetési Bizottsággal karöltve tanösvény kialakítása is megkezdődött. Az ELTE Trefort Ágoston Gyakorlóiskolával közösen laborvizsgálati projektben vettek részt, ahol mérésekkel a talaj-, víz-, levegő összetételét vizsgálták. 2016-ban az iskola elnyerte az Ózon Zöld-Díj aranyérmét. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium elismeréseként az iskolát Fogyasztói Tudatosságra nevelő iskola címben részesítette.

Mindezek a tapasztalati tanulás révén hozzájárultak a fogyatékkal élő tanulók környezetvédelemre neveléséhez, az egészséges életmód kialakításához, és az egyéni fejlődéshez. Az intézményvezetők nyitottságával, a szülők támogatásával és a diákok tenni akarásával hozzátettek a természet szépségének megőrzéséhez. A díjat Szabó Tamás polgármester adta át Bárcziné Kulcsár Júlia intézményvezetőnek.

Szintén kitüntetésben részesült Bodor Viktor, a Liska József középiskola nyugalmazott tanára, aki pedagógusként több évtizeden át kiemelt hangsúlyt fektetett a diákok környezetvédelmi nevelésére. – Az iskola udvarán gyűjteményes kertet alakított ki és tartott fenn diákjaival. Bevonta a gyerekeket a városi közterületek, parkok gondozásába. A Szúnyogos utca gondozását húsz éve kezdte el, mára egy különleges növényekkel egész éven át pompázó gyűjteményes kertet alakított ki – hangzott a méltatásban. Példamutatással jár mindannyiunk előtt, amit az önkormányzat Jászberény Város Környezetvédelméért díjjal jutalmaz.

A kitüntetések után pezsgős koccintással zárult az első környezetvédelmi világnapi díjátadó. Pohárköszöntőjében Szabó Tamás polgármester is hangsúlyozta a környezetvédelem fontosságát, majd gratulált a kitüntetetteknek és megköszönte munkájukat.

Szabó Lilla

Szabó Lilla

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?