A hagyomány és a jász összetartás ünnepe

Negyedévszázados hagyományra tekint vissza a jászok legnagyobb seregszemléje, melynek a házigazda szerepét idén Jászkisér töltötte be. Június 7-én péntek délután „Tisztelgés a múltnak” jelszó alatt vette kezdetét a jubileumi XXV. Jász Világtalálkozó. Szombaton ünnepi szentmisével, felvonulással, díszünnepséggel, kulturális és szórakoztató műsorral mutatkoztak be a jászok. A Kövér László, a Magyar Országgyűlés elnöke jelenlétében megtartott díszünnepségen megválasztották az új jászkapitányt és átadták a Jászságért Díjat. Vasárnap a népünnepélyé és a virtusé volt a főszerep.

A háromnapos vándorfesztiválon a múlt tisztelete, a jelen megélése és a jövő építése egyformán kiemelt figyelmet kapott. A világtalálkozó első napján „Tisztelgés a múltnak” jelmondattal Jászkisér jeles szülötteiről emlékeztünk meg és a kultúra értékei kerültek előtérbe.

Délután a Csete Balázs Általános Iskola tornaterme megtelt művészetkedvelő közönséggel, akiket az intézmény igazgatója, Földi Ferenc köszöntött beszédében. Az iskolában rendezett kiállításon huszonhárom jász alkotó vonultatta fel kézműves munkáit.

A művészeti értékeket tovább emelve komoly zenei hangversennyel egybekötött megemlékezéssel folytatódott a program a katolikus templomban. A jelenlévőket Hajnal Gitta konferanszié köszöntötte, majd átadta a szót ifj. Sebestyén Ferencnek, Jászkisér alpolgármesterének. Beszédében kiemelte, hogy ezen a napon egyaránt kell emlékeznünk közös őseinkre, egyszeri földműves emberekre, pedagógusokra, városi elöljárókra, mindazokra, akik sokat tettek Jászkisér fejlődéséért.

Ezen gondolatok jegyében folytatódott az ünnepség Kladiva Imre címzetes apát plébános köszöntésével. A Jászkiséri Kézimunka Szakkör által készített, szépen kidolgozott oltárterítőt adták át az apátnak, aki néhány szóban köszönetet mondott a szép munkáért.

A Jász Világtalálkozók vezérvonala, hogy az elszármazott és itthon élő jászok találkozzanak, így külön öröm volt, hogy T. Mészáros András, Érd város polgármestere elszármazott jászként részt vett az ünnepi megemlékezésen. – Mi elszármazottak, nemcsak magunkat tesszük próbára, hanem örökségünket is, amit családunktól, szülőföldünktől, a jász múlttól kaptunk – mondta a polgármester, majd hozzátette, hogy jászként minden elszármazott ma ugyanúgy tudja, mit jelent az identitás, a szülőföld szeretete és a hűség.

Szintén elszármazott jászként érkezett a városba Váradi László zongoraművész, aki zenei játékával örvendeztette meg a templom padsoraiban ülőket. A hangverseny további fellépőjeként Sas Dániel, Jászberény szülöttje ült zongora mögé és közös koncertet adott Mészáros Máté klarinétművésszel. Természetesen Jászkisér méltán elismert Pedagógus Női Kara is megcsillogtatta tehetségét, szépen csengő énekük méltó zárása volt az eseménynek.

Az ünnepi köszöntők után a Jászság vezetői immár a temetőben virágkoszorúval tisztelegtek Jászkisér jeles szülöttei előtt.

Az esti órákban, a Szent István park nagyszínpadán Papp Balázs hetedik osztályos tanuló előadásában hallgattuk meg a Jász himnuszt, mely egyben a XXV. Jász Világtalálkozó hivatalos megnyitását jelentette. Lukácsi György polgármester visszaemlékezve a stafétabot átadására mondott köszönetet az egy éve zajló szervezés segítőinek. Megemlékezett az esemény támogatóiról, köszönetet mondott többek között Piroska Miklós, a Megyei Közgyűlés elnökének és Pócs János, a Jászság országgyűlési képviselőjének tett erőfeszítéseiért. – A jászkiséri emberek, ha valamit a fejükbe vesznek, azt meg is valósítják. Konokok, hiszen egy kicsit kunok, egy kicsit jászok. És még milyen emberek? – a válaszra egy levélből derült fény a polgármester tolmácsolásában, melyből kitűnt, hogy amennyire konokok, annyira vendégszeretők, együttérzőek és melegszívű emberek.

Lukácsi György köszöntője után Piroska Miklós tért ki a világtalálkozó három mottójának fontosságára. – Ahhoz, hogy tudjuk, mit szeretnénk a jövőben elérni, fontos, hogy tudjuk azt is, honnan érkeztünk, tisztában legyünk a múltunkkal, becsüljük meg jelenünket és építsük közösen a jövőt – részletezte a Megyei Közgyűlés elnöke.

A köszöntések után újabb jeles eseménynek lehettünk tanúi, hiszen Jászkisér Város Önkormányzata, a város egészségügyi alapellátásban több mint 20 éve folyamatosan végzett, lelkiismeretes munkájuk elismeréseként Címzetes főorvosi címet adományozott. A díjat átvette Baloghné dr. Baka Ibolya fogorvos, Szabóné dr. Katona Róza nyugalmazott háziorvos és dr. Kolláth Bálint háziorvos.

Az elismerések átadása után a Pendzsom Néptánc Együttes tagjai, valamint azt követően a Jászság Népi Együttes fellépése emelte a kultúra fényét, és hozta meg a hangulatot a hétvégére nézve.

Szabó Lilla

Szabó Lilla

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?