A múlthoz méltó pedagógia

A Szent István Sport Általános Iskola és Gimnázium Iskolánkért Gálája ezúttal a centenárium jegyében zajlott, amely egyben a századik év előtt tisztelgő programsorozat nyitórendezvénye volt május 23-án, csütörtökön 16 órai kezdettel a Lehel Film-Színházban.

A nézőteret zsúfolásig megtöltötték az érdeklődő szülők, pedagógusok, barátok, rokonok és az intézmény elkötelezett hívei, akik a gyerekek előadásában megtekintett színvonalas műsor belépőjével egyben az iskola alapítványát is támogatták. A vendégeket Pomázi Imréné igazgató asszony köszöntötte. Márai Sándor gondolatait idézve hangolt a Strelkovicsné Kreuter Anikó tanárnő által rendezett két óra programjára: – Az ünnepben az a legszebb és a legfontosabb, hogy együtt lehetünk. Jóleső érzés, hogy ilyen sokan összegyűltünk megadni a tiszteletet a múltnak, amelyben közösségünk minden tagjának része van.

A közös tudásból, élményekből, érzésekből áll össze a történelem, a századik születésnapját ünneplő iskolánk történelme – fogalmazott az igazgatónő, majd néhány mondatban összefoglalta az intézmény születési körülményeit és elmúlt évszázadát.

1919 október 10-én a Jászberényi Magyar Királyi Állami Elemi Népiskolai Tanítóképző Intézet tanári testülete határozatot hozott a képzés szempontjából nélkülözhetetlen 1-4 összevont osztállyal működő gyakorló iskola megalapítására. Az elmúlt évek elismerései, a pedagógusok munkájának bizonyítékai méltón képviselik azt az örökséget, amelyet az elődök hagytak az intézményre. A nevelőtestület legnagyobb büszkesége az áprilisban adományozott Pro Urbe Városért elismerés. A díj új lendületet, közösségi élményt, hitet ad az elkövetkező feladatokhoz. – Az elmúlt száz év jó kapcsolatainak, testületi és vezető munkájának elismerése jelzi a jó útirányt – mondta Pomázi Imréné. Beszéde zárógondolataiban a csapatszellem fontosságát, a tanár-diák viszony kiválóságát hangsúlyozta, amelyet a következő műsor is alátámaszt. A közösség fontosságát Saint-Exupery idézetével jellemezte: Egy magányos kődarab mindig csak kő marad. Ám ha kell, a sok kis kő együtt templomot emel.”

Szabó Róza, a Szolnoki Pedagógiai Oktatási Központ főosztályvezetője a gála fővédnökeként nyitotta meg a rendezvényt. – Egy iskola életében valamennyi szereplő; szülők, tanárok, diákok gazdagítják az intézmény életét, mindenki őriz valami személyes szép emléket. Ezekből adódik aztán össze az a kerek egész, ami az intézményt nagybetűs iskolává teszi. Fontos néha megállni és felidézni ezeket az emlékeket, hogy még szorosabbra fűzzék azon emberek közösségének láthatatlan kötelékét, akiket a jelen és az emlékek fűznek egybe. A Szolnoki Pedagógiai Oktatási Központtal a szorosra fűzött együttműködés 2017-ben kezdődött, amikor a Szent István iskola sikerrel pályázott a hivatal bázisiskolája címre. A pályázatban megfogalmazottak a százéves múlthoz méltó, gazdag és eredményes pedagógiát sejttettek, ezért a hivatal örömmel támogatta azt. A bázisiskola nagymértékben elősegíti a térség pedagógiai szakmai közéletének fejlődését. Ennek értelmében a tanév folyamán számos alkalommal bemutatja jó pedagógiai gyakorlatait, és lehetőséget biztosít arra, hogy az érdeklődő pedagógusok részt vehessenek a műhelymunkákban, bemutató órákon, versenyeken. A programokon részt vevő tanítók, tanárok elégedettsége rendkívül magas, az ötfokú skálán értékelve 4,9 – emelte ki Szabó Róza. A Szent István iskola kiválóan teljesíti azt a pedagógiai feladatot, hogy az akadémikus tudás átadása mellett figyelmet fordít a művészetekre, a sportra és az egészségnevelésre. A fentieket alátámasztva ismertette azon tanulók névsorát, akik az iskola kiváló diákjaiként az oktatási központ megyei elismerésében részesültek.

A tehetségek bemutatkozásának remek alkalma volt a gálaműsor, ahol a legkisebbektől a gimnazistákig valamennyi évfolyam színpadra lépett zenével, tánccal, prózával vagy verssel, sőt, a nézők kisfilm keretében megtekinthették a Szent István Projekt programjára készült képzőművészeti alkotásokat is.

Kárpáti Márta

Kárpáti Márta

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?