Hurrá, itt a nyár!

A naptár már nyarat jelez, és az igazi strandidő is megérkezett végre. A Jászapáti Városüzemeltető Kft. mindenesetre felkészült a kánikulára, a strand és a kemping teljes készültségben várja a napsütést és a vendégeket. A strandszezon újdonságairól Tótin Lóránt ügyvezetőt kérdeztük.

A Tölgyes Strand és Kemping fejlesztése évről évre visszatérő kérdés. Idén nyáron milyen beruházások várhatóak? Teljes üzemeltetéssel vágnak neki a szezonnak?
Jelenleg, az időjárási viszonyokra tekintettel négy medencénk üzemel, a nagymedencét május eleje óta használhatják a látogatók. A többi két medence feltöltésével megvárjuk a jó időt.
Az engedélyeink az összes medencére május elseje óta rendben vannak. A sport szerelmeseinek jó hír, hogy egész nyáron nyitva lesz a teniszpálya parkunk, illetve egy önkormányzati sportpályázatból most készül a strandröplabda pálya is. Emellett új attrakciók megvalósítására is pályáztunk: a tavaly beadott leaderes pályázat most már a támogatási döntés végfázisában jár. Ebben különböző vizes és szárazföldi játszóeszközök szerepelnek. Megvalósítási szakaszba javarészt csak a támogatás megszerzése után tudunk lépni.

Jászapáti Önkormányzata mennyi pénzzel támogatja a most megvalósuló beruházást?
A képviselő-testület döntése értelmében négy és fél millió forinttal, ami a pályázat önrészét jelenti. Igaz, valamennyivel többe kerül az a játék, amit beépítünk az egyik medencébe, de az idei szezonra akkor is szerettünk volna egy komolyabb újdonságot.

Pontosan mi az az újdonság, amit már idén használhatnak a vendégek?
Ez egy úgynevezett vízi ösvény, tulajdonképp egy akadálypálya. Nagyon látványos és jó szórakozást ígér nemcsak a gyerekeknek, de vállalkozó kedvű felnőtteknek is. Reményeink szerint a nyári szünet első napjaiban már ki is lehet próbálni a megyében egyedülálló attrakciót.

Hol kap helyet ez az izgalmasnak tűnő játék?
A tanmedence egy részét foglalja el, de csak a nyári időszakban. Amikor a fedést jelentő légtartásos sátrat felhúzzuk, már nem lesz a medencében a víziösvény. Emellett egyébként a tanmedence funkció is megmarad, hiszen az eszköz nem fogalja el az egész vízfelületet.

A vendéglátó helyeket most is a tavalyi bérlők üzemeltetik?
Igen. A büfé-hamburgéria az üzemeltető ígérete szerint például remek, új szakáccsal fog működni ebben a szezonban.

A kemping területén történt fejlesztés az elmúlt időszakban?
A faházakban növeltük a komfortérzetet az előtetők kiépítésével, a WC-k beszerelésével. Az idei évtől a Cimboraház mindkét nagyobb apartmanjában lesz konyhahelyiség.

Elégedett a szálláshelyek kihasználtságával?
Alapvetően igen. Sokan már az előző évben lefoglalják a következő turnusra a helyüket. A fix szálláshelyeken körülbelül félszáz embert tudunk elhelyezni és többnyire meg is telnek az apartmanjaink. A sátras és lakókocsis helyek kihasználtsága az időjárás függvényében változik. Itt is jellemzőek a visszatérő vendégek, akik régi szokás szerint már szezonnyitás előtt kijelölik, kimadzagolják a megszokott helyüket.

Hazai vagy külföldi vendégek jönnek inkább a strandra és a kempingbe?
Közel hetven százaléka magyar a kempingezőinknek, Elsősorban lakóautókkal érkeznek külföldről, javarészt Lengyelországból, markánsan Németországból és Hollandiából. Érdekesség, hogy tavaly volt egy vendégéjszakánk Lesothóból is!

Korosztály tekintetében lehet jellemezni a látogatók összetételét?
Inkább az idősebbek látogatják a strandot és a kempinget is. Ezért is fontos, hogy a mostani beruházás szerinti vízi attrakciók irányába nyissunk, hiszen ezzel tudunk családokat, fiatalokat becsábítani. Vagy az idősebb visszajáró vendégeinket az unokákkal együtt! Húsz-harminc évvel ezelőtt még a látogató megelégedett egy vízzel telt medencével, ma már ettől jóval magasabbak az igények. Hozzáteszem, a megvalósítás csak egy szelet, a különböző vízi attrakciók fenntartása is igen költséges tud lenni, sok erőfeszítésre és pénzügyi támogatásra van szükség a strand-kemping modernizálása, egyúttal az üzemeltetés veszteségének megszüntetése érdekében.

Munkaerő bővítéssel is jár majd a vízi ösvény működtetése?
Nem, de a főszezonban, a hat medence mellé plusz úszómestert és medencefelügyelőt kell alkalmaznunk, akiknek a megtalálása külön küzdelem minden strandon a növekvő szakemberhiány miatt. Ugyanilyen gondban vagyunk a gyógymasszőri álláshely betöltésével is.

A Tölgyes Strand vize gyógyvíz, ami már önmagában is jótékonyan hat az egészségre. Milyen kiegészítő szolgáltatásokat nyújtanak még az egészségmegőrzés, rehabilitáció terén?
Ötféle tevékenységre van jogosultságunk. Ezek a fürdőkezelés, gyógymasszázs, részleges iszapkezelés, vízi torna és a csoportos gyógyúszás. Dr. Farády Zoltán reumatológus szakorvos a régi öltöző helyén fogja hamarosan megnyitni fizikoterápiás centrumát. Középtávon közös célunk, hogy a komplex gyógykezelés szolgáltatásig eljussunk. Lényeg, hogy doktor úrral partnerek leszünk a további fejlesztésekben is.

Az eszközpark és a gyógyászati szolgáltatások fejlesztése mellett mik szerepelnek még a jövő tervei között?
Elsősorban a körmedence vízforgatós medencévé alakítását kellene meglépni, viszont az egy elég komoly és ennek értelmében költséges beavatkozás lesz. Szinte újjá kellene építeni az egész medencét befúvónyílásokkal, magasítással, feszített víztükörrel. Legalább kétszáznyolcvanmillió forint nettó költséget becsültünk a megvalósításra, tehát keresnünk kell a támogatási lehetőségeket. Mindenesetre elsődleges szempontunk, hogy strandunk vendég- és szolgáltatásközpontú, az idő előrehaladtával egyre inkább élménydús kikapcsolódást biztosító helyszínné váljon.

Kárpáti Márta

Kárpáti Márta

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?