Akik mindig fiatalok maradnak

Hagyományosan június első vasárnapján köszöntjük a köznevelésben dolgozókat. Városunkban péntek délután ünnepeltük a pedagógusokat a Lehel-Film Színházban, ahol a Jászság legkiválóbb nevelőit és az év során legjobban teljesítő diákokat is kitüntetéssel jutalmazta a Jászberényi Tankerületi Központ.

A Tankerületi Központ harmadik éve adja át az elismeréseket azoknak a pedagógusoknak, akik a tanév során munkájukban a legkiválóbbak voltak. Az előző évekhez képest rendhagyóan ezúttal a legkiemelkedőbben teljesítő tanítványokat is köszöntöttük az ünnepség keretében. A rendezvény alkalmat teremtett a Szolnoki Szakképző Centrum Klapka György iskolája pedagógusainak jutalmazására is. Mészárosné Vas Márta, a műsor háziasszonya, a Jászberényi Tankerületi Központ szakmai igazgatóhelyettese Zsemberi Zoltánt, a Tankerületi Központ igazgatóját kérte fel a díszünnepség megnyitójára.

Ma a pedagógusokat ünnepeljük, akik a mindennapok forgatagában, szinte láthatatlanul teszik a dolgukat, páratlan alázattal hordozzák szívükben valamennyiünk közös jövőjét, a magyar ifjúságot – emelte ki beszéde nyitányában az igazgató. A pedagógus ott van diákjai szavaiban, mozdulataiban, de magunkba pillantva is tetten érhetjük egy-egy régi tanárunk, tanítónk szívünkbe helyezett gondolatát, kitartását. Sokunk számára örökös mércét, soha nem halványuló példaképet jelentenek.

A pedagógusok legnagyobb feladata a szeretettel szeretetre nevelés, a tudás átadása, a tudásvágy felkeltése, a pozitív példamutatás. Munkájuk gyümölcse sok év múlva érik be. A nevelők mindig fiatalok maradnak, hiszen fiatalok között érdeklődő csillogó szempárok tükörtermében élnek.

A továbbiakban Tamás Zoltán, a Klapka György iskola igazgatója adott hangot ünnepi gondolatainak. A pedagógusok a legszebb, de talán a legnehezebb hivatást választották. Azt mondják, a valódi pedagógusnap szeptember elejétől június közepéig tart, hiszen az igazi megmérettetés, kihívás és őszinte elismerés a tantermekben, a folyosókon, a kirándulásokon nyilvánul meg. Nehéz és tiszteletreméltó pálya ez, mert minden nap meg kell felelni elsősorban a magunknak állított mércének, a gyerekek, a szülők, a kollégák és a fenntartó elvárásainak. Nap mint nap hitelesnek kell maradni, az érdeklődést fenntartani, a tudást átadni. A mai napon díjazzuk a kiválók közül a legkiválóbbakat. Áldozatos munkájukat, elkötelezettségüket Nagy László idézetével köszönte meg az igazgató: “Vezesd őket, utat ne tévessz,/ S magadhoz mindig hű maradj,/ Mert élen állsz, és messze látszol, / Sose feledd: példa vagy!”

A jászság nevében Pócs János országgyűlési képviselő köszöntötte a nevelőket. Az ünnep méltó alkalom arra, hogy minden pedagógus előtt tisztelettel adózzunk, kifejezzük köszönetünket és hálánkat. Méltó alkalom az emlékezésre és az emlékeztetésre is. Saját élményeiből merített példákon keresztül mutatta be életének meghatározó pedagógusait, akiknek sokat köszönhet, akikre ma is szeretettel emlékszik. „Aki, amit csinál, azt tisztességgel tegye!” – tanácsolta egykori tanítója. A különböző foglakozásokban, amennyiben a fenti tanácsot megfogadják, általában néhány hónapon, éven belül visszatükröződik az eredmény. A tanítók munkája csak évtizedek elteltével érik be. Az az igazi sikerélmény, amikor a tanítványok évtizedek múlva is emlékeznek rájuk, felidézik egy-egy mondatukat. Ők tanítanak emberségre, szeretetre, mutatnak példát és irányt szavaikkal, tetteikkel. Pócs János megköszönte a tudás átadásában kifejtett munkájukat, a ballagások alkalmával legördülő könnycseppeket, amelyek a szív szeretetéből fakadnak. A szavak mellett virágcsokorral is kifejezte háláját a képviselő. Jelképesen Lányi Lászlóné Piroskának nyújtotta át a Jászság valamennyi pedagógusának szóló köszönet virágait.

A díjátadót megelőzően a jászszentandrási Kunráth Sándor AMI diákjai néptáncműsorral örvendeztették meg a közönséget. Elsőként a Klapka iskola kitüntetettjeit szólította színpadra Tamás Zoltán. Az intézmény SZMSZ-ének döntése alapján ketten kaptak pedagógusszolgálati emlékérmet. Garamvölgyi Mihálynak és Szabó Istvánnak nyugdíjazásuk alkalmából egész életpályájukért mondott köszönetet az igazgató. Kiváló pedagógus díjak átadásával folytatódott a Klapka György iskola jutalomátadója, amely során három tanár részesült kitüntetésben.

A folytatásban Lackfi János vidám versét Deme Fanni, a Lehel Vezér Gimnázium tanulója szavalta el, majd Zsemberi Zoltán szólította a kitüntetetteket színpadra a díjátadó ceremóniához. Az év során legkiválóbban teljesítő jászsági diákok és pedagógusok léptek a színpadra, és vették át kitüntetéseiket a Tankerületi Központ igazgatójától. A műsorfolyamot Farkasné Szőke Tünde művésztanár zongorajátéka és a zeneiskola diákjának csellóelőadása színesítette.

Kárpáti Márta

Kárpáti Márta

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?