Az alkotás és a mozgás öröme

Nyolcadik alkalommal rendeztek sportágválasztót városunkban május 27-én, vasárnap. A mozgás szeretetének átörökítése már fiatal korban ajánlott, így vélekedhettek erről a szervezők is, akik rendhagyó módon a gyermeknapra időzítették a helyi sportegyesületek bemutatkozását.

A hagyományokhoz híven május utolsó vasárnapján ünnepeljük világszerte a gyermekeket, mely alkalomról idén sem feledkeztek meg a Jászkerület Nonprofit Kft. munkatársai, akik a Hatvani út helyszínein – Klapka SZKI, Margit-sziget, Szántai-kert, Városi Zagyva– várták az érdeklődőket színes programokkal, kreatív foglalkozásokkal, előadásokkal, továbbá változatos mozgásformákkal.
Még mielőtt a kicsik felébredtek volna, a felnőttek már elfoglalták a Kapitánykert pályáját, hogy egy élénkítő, minden izmot átmozgató edzéssel indítsák a napot.

Túl sokat nem kellett várniuk, a gyerekek tíz órától birtokba vették a terepet, és a bemelegítést követően kezdetét vette a kiskapus focimeccs.

Eközben a Margit-szigeten a Mozgásvilág Táncklub tagjai igyekeztek felpezsdíteni a kissé álmos hangulatot, melyből a Mátyás király történetét színpadra vivő bábtársulat és Hevesi Imre ZűrZavar Zenekara ugrasztotta ki végül a hallgatóságot. A tizenhat hangszeren játszó Imre – bár most csak egy gitárral és három lelkes zenésztársával érkezett –, rendhagyó énekórájával hamar meghozta az étvágyat az ebédhez, melyet az Aikido és a Move for Vivacity bemutatója segített lemozogni.

Az elsősorban show táncban jeleskedő fiatalok jelmondata, hogy a mozgás életforma, ehhez a szemlélethez igazodik motiváló, közösségteremtő törekvésük, hogy a náluk sportoló és táncoló vendégek örömüket leljék az aktív életmódban. Szerencsére a műfajon belül is volt bőven lehetősége válogatni annak, aki tánccipőt kíván húzni a jövőben. A Dance Fitness Se versenyzői nemrég tértek haza Horvátországból, ahol több dobogós helyet is tehetséges tanítványaik foglaltak el. Az eredmények magukért beszéltek, nem kellett a pódium elé terelni a közönséget, bár ezt az elismerést Szemerey László bűvész is magáénak tudhatta, aki a kisszínpadon kápráztatta el a nagyérdeműt szemfényvesztő trükkjeivel. Az eredetileg vegyészmérnökként végzett egri mutatványos neve külföldön sem ismeretlen, negyven ország után a jászberényi gyerekeknek hozta el nagy sikerű műsorszámát.

Az emelvényen egymást váltották a képességfejlesztésben, harcművészetben vagy a bűvös kocka kirakásában verhetetlen egyesületek, akiket érdemes volt figyelemmel kísérni, az ehhez kapcsolódó sporttotó és matricagyűjtő játék keretében ugyanis értékes sportszereket lehetett bezsebelni a nap végén.

A gyereknap apropójából bábelőadás, kerekítő-tippentő foglalkozás, arcfestés és népi játéktér is helyet kapott a programpalettán, míg a kultúrzugban tevékenykedők Rozmaring királyfinak örülhettek, hála Sőrés Rozka mesemondónak. Szerencsére a tiszta, kék eget nem fenyegették borús fellegek, így a vurstlivá változott szigetre kilátogatók nyugodtan élvezhették a Tesz-Vesz utca kézműves repertoárját, a fazekas, a kosárfonó, a Tarisznyás Műhely vagy a Hamza Múzeum kínálta kreatív lehetőségeket. Aki energiáit inkább ügyességi feladatokban kívánta levezetni, annak remek időtöltést találtak a Mende-Monda íjászmesterei, a Játékosok Klubja – Társasjáték Egyesület tagjai, vagy a „Helyet” Alapítvány közössége.

Ezen felül ízelítőt kaphattunk még a vizes-, jeges-, labda- és ütőjátékok fortélyaiból, miközben az olyan könnyen elérhető mozgásformák sem szorultak háttérbe, mint a futás, evezés vagy a torna, melynek szakmai tudnivalóit gyógytornászok kalauzolásával sajátíthatták el az érdeklődők.

Természetes, hogy a feltuningolt autóval és motorral űzhető szabadidős tevékenységek némivel jobban vonzották a tekinteteket, de a rádióamatőrök és a sakk klub kitelepült képviselőit sem kellett félteni, asztalaiknál alig akadt szabad hely a szellemi sportoknak hódoló fiatalok között. Az eseménydús műsorfolyam egészen késő délutánig a szabadba csábította a családokat, akik minden bizonnyal örültek az összevont megoldásnak, hiszen egymáshoz közeli helyszíneken hódolhattak az alkotás és a mozgás örömének.

Kazsimér Nóra

Kazsimér Nóra

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?