A viselkedés tanulható

A protokoll útvesztőiben Görög Ibolya protokoll szaktanácsadó kalauzolt el bennünket május 23-án a Déryné Rendezvényházban.

– A protokoll minden korban időszerű. A régi korokban ezeket sokkal komolyabban vették, ha valaki nem tartotta be a viselkedés szabályait, szigorúan megszólták, vagy súlyosabb esetben elítélték – kezdte köszöntőjét Hortiné dr. Bathó Edit, a Jász Múzeum igazgató asszonya, majd annak is hangot adott, hogy a kötelező viselkedési normák mára igencsak fellazultak. Sokszor nem vagyunk tisztában a megfelelő magatartással, vagy ha mégis, akkor szívesen szemet hunyunk felette.

Ennek orvoslására hívták segítségül a Belvárosi esték vendégeként Görög Ibolya protokoll szaktanácsadót, aki csokorba szedte a legfontosabb illemszabályokat. Pályafutása során a legfelső körökben fordult meg és segített kiigazítani államfőket és cégvezetőket az etikett szabályaiban. Munkájára nagy szükség van, hiszen egy-egy illetlen szokáson, vagy figyelmetlenségen a tárgyalás sikere múlhat.

Napjainkban az európai kultúrát átitatta Amerika szellemisége, így jött divatba például a kurta „Helló” vagy a rágózás szokása. De nemcsak ezzel ronthatunk az első benyomáson, egy rosszul megválasztott smink, parfüm vagy öltözet épp annyira tönkre teheti az összképet. Ennek elkerülése érdekében osztott meg tanácsokat Görög Ibolya, noha az idő rövidsége miatt csak a felszínébe sikerült belelátni a témának.

Az elhangzottak azonban útmutatóul szolgáltak a köszönési alapelveknél, az asztali viselkedésnél, sőt még arra is apró trükköket hallhattunk, hogyan kell észrevétlenül rápirítani a másikra. A nonverbális kommunikáció, vagyis a testbeszéd elárul bennünket. Épp ezért mindamellett, hogy érdemes rá odafigyelni, jó szándékú manipulatív fegyverként is használhatjuk. Európaiságunkban gyökeredző illemszabályokat, és azok félre siklását saját életéből merített szórakoztató helyzetekkel érzékeltette Görög Ibolya. Elragadó humora és kiváló előadó készsége örökérvényű igazságokra világított rá, ami könnyen befogadható volt.

A Belvárosi estéken még lesz alkalmunk hasonló színvonalas előadásokat hallani, hiszen három évig tart majd a programsorozat.

Szabó Lilla

Szabó Lilla

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?