Fáról pottyant mese volt

Pünkösd havának meséje gyermeknap alkalmából a Jászsági Népmesepont impozáns birodalma helyett a Margit-sziget lombos fái alatt elevenedett meg sok dallal, tánccal és vidámsággal.

A gyermekek fantáziavilágát a hajdúsági Sőrés Rozka és barátai, Majer-Kálmán Borbála valamint Majer Tamás mozgatták meg Rozmaring királyfi történetének megelevenítésével. A várva várt napsütés vonzotta a gyermekeket és szüleiket a szabadba, és Rozka mesesátrába. A szalmazsákokon kuporgó aprónép itta a mesemondó szavait, aki nagymamájától tanulta rendkívüli mesterségét.

„Sűrű erdő, kopasz mező, pillogó, szuszogó, tátogó, itt bemegy, itt megáll, itt a kulacs, itt igyál!” – hangzott a nagymamától tanult mese előtti mondóka végigcirógatva a kis buksikat a fejtetőtől a lélekig. A közös mondókázás közös meséléssel folytatódott, próbára téve a hallgatóság memóriáját.

Rozmaring királyfi meséje egy égig érő fáról pottyant a szalmazsákok közé. A király seregébe éppen olyan bátor vitézeket toboroztak, akik e zsákokon kuporogtak. A próbákat nemcsak ők, hanem rátermett szüleik is kiállták, majd a vásárban és a lakodalomban folytatták kalandjaikat.

Az interaktív mese közben a gyermekek észrevétlenül töltődtek fel néphagyományaink kincseivel: a népmese, a népzene és néptánc ötvözetével. De nemcsak a szellemi örökséget tudhatták magukénak, hiszen a kézműves foglalkozáson gyógynövények képeiből készíthettek társasjátékot, így otthon is továbbőrizve e szép nap emlékét. Ami a mesemondó számára is igen különleges volt, hiszen aznap ünnepelte születésnapját. Isten éltesse Rozkát erővel, egészséggel, sok számos esztendővel!

Gergely Csilla

Gergely Csilla

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?