Brazil riviéra a moziban

Pátkai Rozina, az olasz származású énekesnő bossa nova válogatását élvezhették a klubkoncertre jegyet váltó zenerajongók május 18-án, szombaton.

Magával ragadó élményben lehetett része annak a maroknyi embernek, aki szombat este úgy döntött, a Lehel Film-Színház programján tölti el szabadidejét. Lágy, elegáns, bájos, andalító, leginkább ezekkel a szavakkal lehetne leírni Pátkai Rozinát és előadásmódját, aki két zenésztársával – Ifj. Tóth István, Korb Attila – közösen a portugál koktélbárok, a tengerparti naplemente hangulatát idézte meg a hallgatóság számára.

A 2010 óta koncertező Pátkai Rozina bossa novát játszó együttesével vált ismertté, melyben számos hazai és nemzetközi versenyhelyezésnek szerepe volt. A zenekar első lemezére még az Egyesült Államokban is felfigyeltek, és nemcsak az Independent Music Awards 2013 Közönségdíját, de 2014-ben a szakmai zsűri elismerését is bezsebelték.
A kvintett nevével összeforrt a brazil dallamvilág, melynek különlegessége az ének és a trombita összjátékában, a sajátos felfogású dalokban, az improvizációs játékban gyökerezik. Ebből kaptunk ízelítőt a három – vagy ha Rozina gömbölyödő pocakját figyelembe vesszük, akkor négy – zenész műsorában, akik altatót, szerelmes melódiát és balladát is hoztak az afrikaiak jazz muzsikájaként jellemzett stílusban.

Ez utóbbi nem meglepő, ha tisztában vagyunk vele, hogy a bossa nova a már említett kontinens szamba zenéjének ritmusvilágán alapszik, csakhogy ehhez nem társul semmilyen jellegzetes táncstílus. Nem is mondhatnánk, hogy az a fajta koncert volt, melynek tetőpontján úgy kirúgná maga alól a széket az ember, sokkal inkább az üléshez szegezett, magába szippantott a latin költészet hatására megelevenedő légkör, a bossa nova édesbús melankóliája és a ritmikus latin jazz teremtette sajátos atmoszféra.
A zenekar a legelső bossa nova szerzeménnyel búcsúzott, a perceken át tartó vastaps pedig jól igazolta, mennyire sajnálhatják azok, akik kimaradtak ebből az inspiráló zenei varázslatból.

Kazsimér Nóra

Kazsimér Nóra

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?