A zenére nevelés állandó

Székely Mihály világhírű operaénekes születésnapjának 118. évfordulójára rendeztek emlékünnepséget a róla elnevezett iskolában május 8-án, szerdán. A hagyományokhoz híven idén is átadták az iskola legtehetségesebb gyermekének járó díjat, mellyel ez évben az intézmény hegedű virtuózát, Burai Zsolt Kevint tüntették ki.

A Székely Mihály emlékünnepséget Mészárosné Vas Márta, a Jászberényi Tankerületi Központ szakmai igazgató helyettesének szavai nyitották meg. Beszédében felelevenítette Spagatner Mihály életútját Jászberénytől egészen a világhírnévig. Kiemelkedő basszus hangjával már huszonkét évesen szerződést kapott az Operaháztól, és új vezetéknévvel, Székely Mihályként vonult be a köztudatba. Pályája alatt 84 szerepet kapott, közülük is a legnagyobb külföldi sikere a New York-i Metropolitanben volt, ahol 1949-ig számos alkalommal színpadra állt.

Munkásságát Magyarországon is elismerték, így 1949-ben, majd 1955-ben is Kossuth-díjjal tüntették ki. – Székely Mihály nemcsak művésznek, embernek is nagy volt – hangzott a méltatásban, majd egy rövid történettel megismerhettük az operaénekes empatikus, közvetlen oldalát is.

Nagysága mellett legalább annyira szükségszerű feleségéről, Szabó Piroskáról is említést tenni, aki férje halála után öt évvel megalapította a Székely Mihály díjat. A neves elismerést azóta minden évben az iskola legkiválóbb tanulójának adják át.

– Az iskola szellemisége az elmúlt több mint öt évtized alatt nem változott. Az iskola kiváló pedagógusai mindig kitartottak amellett, hogy a folyamatos változás mellett a zenei nevelés olyan érték, ami állandó – tekintett vissza az elmúlt évtizedekre Mészárosné Vas Márta.

Ezután hangsúlyozta, hogy stabilnak látja az iskola jövőjét, mely Kodály Zoltán szellemiségében gyökeredzik. „Aki zenével indul az életbe, bearanyozza minden későbbi tevékenységét, az életnek olyan kincsét kapja ezzel, amely átsegíti sok bajon. A zene tápláló, vigasztaló elixír, és az élet szépségét, s ami benne érték, azt mind meghatványozza.”

Az ünnepi köszöntő után Nagy András, a Humán Erőforrás Bizottság elnöke és Tukacsné Kovács Judit tagintézmény-vezető elhelyezték a tisztelet koszorúit az intézmény falán található emlékplakettnél.

A továbbiakban az idei kitüntetett, Burai Zsolt Kevin bűvölte el a jelenlévőket hegedűjátékával, akit Farkasné Szőke Tünde, a Palotásy János Zeneiskola igazgató asszonya kísért zongorán.
Elérkezve a kitüntetés átadásához Kevin osztályfőnöke, Horváth Dorozsmai Dóra tanárnő méltatta diákját. Felelevenítette a tanuló első évnyitóját 2011-ben, amikor a Bercsényi úti Sportcsarnokban mintegy 800 diák, tanár és szülő előtt játszott hegedűn. – Mindenki ámulattal, lélegzetvisszafojtva hallgatta, hiszen a sokak számára ismert gyerekdalt korát meghazudtoló művészi fénnyel adta elő – emlékezett.

Tehetségét iskolás évei alatt még inkább kamatoztatta különböző iskolai rendezvényeken, városi ünnepségeken, melyeknek rendszeres szereplőjévé vált. Eközben nem hanyagolta el a tanulást, és a közösségben is hamar barátokra talált. A tanárnő kiemelte, hogy Zsolti a 8 év alatt jelentős személyiségfejlődésen ment keresztül, rendkívüli kötelességtudattal és kitartással rendelkezik, mindemellett szerénységgel és zenei alázattal éli mindennapjait.

Középiskolai tanulmányait immár a debreceni Kodály Zoltán Zeneművészeti Szakgimnáziumban folytatja, ahova sikeres felvételt nyert.

A fiatal tehetségnek Tukacsné Kovács Judit tagintézmény-vezető adta át az elismerést jelentő Székely Mihály díjat. Zsolti rövid beszéddel mondott köszönetet egykori iskolájának, melyben annak adott hangot, hogy az elért sikerek mögött rengeteg hasznos tanács, támogatás, útmutatás áll, melyért a tanárainak tartozik hálával.

Igaz városunktól egy időre búcsúzik, de bízzunk benne, hogy még sokszor hallhatjuk különleges hegedűjátékát a városi ünnepségeken.

Szabó Lilla

Szabó Lilla

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?