Látványos, jókedvű ünnep

Kétségkívül a Jászság leglátványosabb majálisa az apáti május elseje, ahol a motoros felvonulás az elmúlt hét év alatt országos hírűvé nőtte ki magát.

A Pethes Sándor Ifjúsági Fúvószenekar zenés indulója ébresztette a várost a Kard utcától indulva a strand parkolóján áthaladva megérkezve a Városközponti Parkba. Itt már izgatott gyermeksereg várta az ünnepre hangoló zenekart. A város ifjúsága a hagyományokhoz híven szalagokkal, léggömbökkel díszítette fel a közösség sudár nyírfáját. A fa csúcsán megpihenő madarak jól láthatták a Penny parkolójában gyülekező motorosokat, a városlakóknak ehhez át kellett sétálni a helyszínre. Érdemes is volt közelebbről megszemlélni a közel száz járgányt, hiszen a veterán gépektől a legújabb csillogó-villogó motorcsodákig, az apró járművektől a több tíz lóerős monstrumokig bőséges volt a látnivalók sora. A motorok gazdái ugyancsak megértek egy-egy pillantást, néhány érdeklődő kérdést, amelyből kiderült a motorozás egy életforma, amely kortól, nemtől, foglalkozástól független.

Apátin is nyeregbe pattant az ovistól a nyugdíjasig, szakmunkástól a hivatalnokig mindenki, aki a lóerők szerelmese. A fél tizenegykor felbőgő gépek jelezték a felvonulás kezdetét, amelynek felvezetői között Pannóniáján maga Farkas Ferenc polgármester robogott. A társaság a Petőfi útról indulva tett egy kört a városközpontban, majd a sportpályához érkezett.
A motorosok szereplése itt még nem ért véget. Kulman Mikós „Mikeboy” bravúros streetfighter bemutatója minden nézőt lenyűgözött.

Miközben a lóerő-lovag a parkolóban nyargalta vasparipáját, motorostársai a tombolasorsoláson vettek részt, ahol értékes ajándékokat vihettek haza. Aki nem nyert, az sem kesergett, mert a finom marhapörkölt minden felvonuló motorosnak járt, így az ízek kárpótolták azokat is, akiknek Fortuna aznap nem kedveskedett szerencsével. A majálisi hangulat, a közösségi lét jó alkalmat szolgáltatott arra, hogy egy újabb közösséget építő elemmel gazdagodjon a város. Pócs János, a Jászság országgyűlési képviselője és Farkas Ferenc polgármester ünnepélyes keretek között közösen avatták fel az új, modern sportöltözőt. (Erről külön cikkben tudósítunk – a szerk.)

A hivatalos ceremóniát követően az ebéd mellé a Junkies punk zenekar csapott a húrok közé, majd őket az Anonym Rock Band követte a színpadon. Délután ismét a motorosok vették át a főszerepet, a parkolóban felnőtt és gyermek kategóriában mutatták meg virtuozitásukat két keréken a vállalkozó kedvű motorosok.

Később az apáti népünnepélyek elmaradhatatlan szereplője, Jancsi bohóc szórakoztatta a fáradhatatlannak tűnő gyermeksereget, akiknek a nap folyamán trambulin és ugrálóvár is rendelkezésükre állt az energiák levezetéséhez és a vidám szórakozáshoz.

Kárpáti Márta

Kárpáti Márta

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?