Megújulhat a Szentháromság oszlop

Jászberény több mint harminc éve működő civil szervezete, a Városvédő és Szépítő Egyesület kezdeményezi a Promenádon álló Szentháromság oszlop felújítását. A műemlék helyreállításának tervéről Bolla János emeritus jászkapitány, az egyesület elnöke számolt be lapunknak.

A közösség éves terveiről februári számunkból tájékozódhattak, melyben a Jász Bál visszatérése mellett egy nemes célról, a közel kettőszáz éves Szentháromság oszlop tervezett felújításáról is hírt adtunk.

A két kezdeményezés szorosan összefügg egymással. A Jász bálokon már hagyománynak számít, hogy a vendégek pénzbeli adományokat tesznek egy előre meghatározott cél érdekében. A felajánlások összegét műemlékek helyrehozatalára fordítják, jelen esetben a május 11-én megrendezésre kerülő bál tiszta bevételét az 1831-ben, a kolerajárvány emlékére emelt szobor restaurálására ajánlják fel.

A késő barokk stílusú szakrális emlékmű a jászberényi Nagyboldogasszony Főtemplom szomszédságában, műemléki környezetben, közterületen, a róla elnevezett Szentháromság téren található.

1831-ben állíttatta Alavander Mihály tanácsbeli, majd még a XIX. század végén felújították. 1926-ban újrafestést követően került a mai helyére, korábban a tér közepén állt.

Az emlékmű Jászberény város tulajdona, renoválását korábban a tér többi elemei korszerűsítésével már tervezték, de forráshiány miatt végül nem valósult meg. Ma, az időközben szépen megújult környezetben méltatlan, pusztuló állapotban van, így a helyrehozatala városképi szempontból is indokolt és halaszthatatlan.

Az önkormányzat általi újjáépítésben nemcsak kezdeményező, közreműködő, de koordináló szerepet is vállalnak a Városvédő és Szépítő Egyesület tagjai, akik szeretnék, ha 2020. augusztus 15-én, Nagyboldogasszony napján megtörténhetne a helyreállított oszlop hivatalos átadása. A műemlék épületek és építmények állagmegóvására kiírt pályázat eredményét még várják, ám az már tudható, hogy a műemlék helyreállítási költsége megközelíti a tízmillió forintot.

Az adománygyűjtés kezdetét vette. Az egyesület kéri, hogy a civil szervezetek, egyesületek, vállalkozók és magánszemélyek, ha tehetik, támogassák keresztény kultúránk tárgyiasult emlékének újjászületését. Hozzájárulásaik befizetésére lehetőségük van az egyesület Budapest Banknál vezetett számláján /10104260-59009652-00000002/, vagy készpénzben, a Jász Múzeumban. /Jászberény, Táncsics Mihály út 5./.

Kazsimér Nóra

Kazsimér Nóra

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?