Jubileumi Jász Világtalálkozó

Negyedévszázadra tekint vissza az elszármazott és az itthon élő jászok találkozója, melynek minden évben más-más jász település ad otthont. Idén Jászkisér Önkormányzata a Jászok Egyesületével közösen tölti be a házigazda szerepét június 7-9 között, melynek kapcsán Lukácsi Györgyöt, Jászkisér polgármesterét kérdeztük.

A XXV. Jász Világtalálkozón egyformán szerepet kap a múlt, a jelen és a jövő, ahogy azt a három nap jelmondata is tükrözi. Pénteken „Tisztelgés a múltnak”, szombaton „Köszöntjük a jelent”, vasárnap „Építjük a jövőt”. Ennek fényében péntek délután a helyi művészeti értékek felvonultatásával veszi kezdetét a jeles esemény a Csete Balázs Általános Iskola épületében. A kiállításmegnyitó után ünnepséggel és koszorúzással emlékeznek meg Jászkisér jeles szülötteiről. A XXV. Jász Világtalálkozó ünnepélyes megnyitójára az esti órákban kerül sor, melynek alkalmából kitüntető díjakat és elismeréseket adnak át. Az azt követő gálaműsoron színpadra lép a Fölszállott a Páva 2018-as nyertese, vagyis a Jászság Népi Együttes és a Pendzsom Néptánc Együttes alapító tagjai.

Szombaton ünnepi és ökomenikus istentisztelettel kezdődik a délelőtt, majd a hagyományoknak megfelelően a jász települések díszes felvonulásával folytatódik. Ezután megtörténik az új jászkapitány választás, melynek tisztségét idén Nemes József veheti át. A vándorfesztivál díszvendégeként Karcag városát hívták, Dobos László polgármesterrel az élen. Lukácsi György lapunknak elmondta, hogy több szállal is kapcsolódik Jászkisér múltja Karcaghoz, hiszen kun településből váltak jászokká. Ez a kapcsolódási pont egyfajta összeköttetés is a Kunság és a Jászság között, melyet ilyen eseményekkel még inkább igyekeznek elmélyíteni. A rendezvény fővédnökségére dr. Kövér Lászlót, a Magyar Országgyűlés elnökét kérték fel.

A színes programok sorában megrendezik a II. Bajuszmustrát, emellett lesznek lovas programok. Színpadra állnak a jász települések hagyományőrző csoportjai is, valamint ez alkalomból Jászkisér helyszínül szolgál a Megyei Néptánctalálkozónak is. A nagykoncerteket szombat este a Magna Cum Laude nyitja, majd másnap Janicsák Veca és a The Biebers zenekar fellépése következik. A pünkösdi hosszú hétvégére való tekintettel késő estig szombaton utcabállal, vasárnap pedig retro és sláger discoval várják a mulatni vágyókat.

Vasárnap számos vetélkedővel, horgász-, illetve főzőversennyel, pálinkamustrával és hagyományőrző műsorokkal készülnek a szervezők. A „Pattanj nyeregbe!” kerékpáros teljesítménytúra mintegy 40 kilométeren lehetőséget ad a Jászkisér – Pély -Tiszasüly gátkerülőre, mely évek óta nagy népszerűségnek örvend a városban. Idén újdonság lesz a „Sikeres vagyok és jász” elnevezésű program, ahol Törőcsik Zsolt, jász származású műsorvezető beszélget szintén sikeres jász vendégekkel. Mindemellett a három nap alatt vásározás, veterán járművek felvonultatása, tuning autó kiállítás és szombaton lengyel kézműves piac is várja az érdeklődőket.

Szintén vasárnap este, Janicsák Veca és a The Biebers zenekar koncertje között, értékes nyereményt sorsolunk ki – a rendezvény jubileumi jellegére utalva – azok között, akik 2019-ben töltik be a 25. születésnapjukat, és szombaton 9-21 óra között vagy vasárnap 8-20 óra között regisztráltak a helyszínen található információs pontnál.

– Nagy megtiszteltetés a jubileumi Jász Világtalálkozó megszervezése és egyben nagy kihívás is, hogy méltók legyünk a hagyományokhoz. Szeretnénk a hagyományoknak eleget tenni és közben ötletekkel segíteni a rendezvény sikerességét – mondta Jászkisér polgármestere, majd lapunknak azt is elárulta, hogy idén a település újbóli várossá válásának tizedik évfordulóját ünnepli. Azonban nem kívánják összekötni a két jeles alkalmat, június 7 és 9 között a jász identitás kerül előtérbe. Ezt érzékelteti a világtalálkozó logója is, melyet, mint mondta a polgármester a jász emberek összetartozását, a váll-vállvetve előrehaladást szimbolizálja.

Szabó Lilla

Szabó Lilla

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?