A játékok szerepe kisgyermekkorban

Valójában véletlen egybeesés, de akár megrendezett felvezetése is lehetett volna a helyi Védőnői Szolgálat április 26-i Baba-Mama Klubjának az egyik országos rádió csatorna aznapi, reggeli műsora. Abban ugyanis többek között a gyermekeinknek vásárolt felesleges játékok sokaságát firtatták a műsorvezetők. De mégis hol szabjunk határt a színes tárgyak mennyiségének, és valóban ezek megléte viszi-e előre gyermekünk fejlődését?

Jászberényi Városi Önkormányzati Bölcsőde és Védőnői Szolgálat munkatársai minden hónapban érdekes és hasznos előadással készülnek a még gyermeküket váró- és kisgyermekes szülők számára. 2019 első félévében már esett szó a kicsik helyes táplálásáról, a bölcsőde-, illetve óvodaválasztásról, április utolsó péntek délelőttjén pedig a játékok gyermekek fejlődésében betöltött szerepét vették górcső alá.

A Jászberényi Városi Könyvtár kamaratermében Lőrincz Linda védőnő köszöntötte a magukat azonnal feltaláló csemetéket és szüleiket a gazdagon felszerelt játszószőnyegen. Amíg a maroknyi aprónép a játékok bűvöletében és egymás társaságában sütkérezett, addig az édesanyák részben ismeretterjesztő, részben praktikus tanácsokat hallgathattak a gyermekjátékokat illetően. Megtudtuk, hogy a kismamáknak már a várandósság idején készülniük kell arra, hogy minél több minőségi időt töltsenek majd születendő gyermekükkel. A védőnő hangsúlyozta, hogy a gyermekkel való foglalkozás életkortól független, hiszen a szülő feladata, hogy megtanítsa csemetéjét játszani, ami egy folyamat. A szakember mindemellett hozzátette, hogy ez korántsem egyszerű feladat. Főként az édesanyák semmihez sem hasonlítható, csodálatos hivatásához tartozik a közös játék, amely jól szervezett napirenddel valóban öröm lehet szülő és gyermeke számára egyaránt. „Úgy kell készülni a baba fogadására, hogy a kisbaba tanuljon meg alkalmazkodni a felnőtt világhoz.”

Miután kialakult a baba napirendje, abba már könnyedén beilleszthető a játékidő mellett a soha véget nem érő, láthatatlan házimunkák sora is. A kicsik pedig idővel megtanulják elfoglalni magukat, amíg édesanyjuk elmosogat, vagy akár megfőzi a vacsorát. Ehhez azonban fontos, hogy ne ültessük a babát székbe, hanem adjunk neki teret akár járókában, akár a földön – fűzte hozzá Lőrincz Linda. A szülő felelőssége, hogy megtanítsa csemetéjének az alapvető szabályokat, korlátokat állítson fel neki, amelyek biztonságot nyújtanak a gyermeknek. Így bárhová is sodorja őket az élet, mindenhol feltalálják majd magukat.

A tárgyi értelemben vett játékok szerves részei a cselekvésnek. Ezekből kezdetben elég néhány, amelyek biztonságosak, rághatóak, moshatóak, színesek, de nem túl élénkek. Összességében azok a játékok jók ma is, amik jók voltak 20- 30 éve, vagy akár még régebben is. Ilyen például a labda, az építőjátékok, a kirakók, az egymásba rakosgatható játékok. A mai modern játékok is ezekre építkeznek, csak éppen elemmel, vagy árammal működnek. Ezek többsége ugyanúgy fejleszti a gyermek képességeit, csak azt kell mérlegelni, hogy ér-e az a játék annyit, amennyire reklámozzák, vagy hétköznapi dolgokkal is pótolható? Például a járássegítőt nagyszerűen helyettesíthetjük bútorokkal, melyeken a kicsi biztonságosan támaszkodhat. Ha van olyan játék a gyermek környezetében, ami nem köti le a figyelmét, azt érdemes eltávolítani, esetleg később újra elővenni. Nem jó, ha rengeteg játék veszi körül.

Amit viszont nem pótolhat semmi, az a szülő aktív jelenléte a játék során. A szülőnek kell rengeteg időt foglalkozni a gyermekkel, minél több értékes percet eltöltve – zárta az áprilisi klubdélelőttöt Lőrincz Linda. Legközelebb az egész évben várva várt gyermeknapi rendezvény lesz a baba-mama klub soron következő programja.

Gergely Csilla

Gergely Csilla

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?