A mese mindenkié

A Hagyományok Háza „Hencidától…Boncidáig” címmel határokon és generációkon átívelő népmesemondó versenyt szervezett szombat délelőtt a Jászsági Népmesepontban. A regionális elődöntőn fókuszba került a ma már méltatlanul elhanyagolt előszavas népmesemondás és a kicsik kedvéért kézműveskedésre is lehetőség volt.

A Hajdú-Bihar megyei Hencida és a romániai Kolozs megyében fekvő Bonchida összecsengő kapcsolatát számos népmesében megtaláljuk. A szegény kérő és a szépséges királykisasszony szerencsés egymásba szeretését nem egyszer így regélték mesélőik: „dióhéjba ültek és a Küküllőn leereszkedtek, majd csaptak olyan lakomát, hogy Hencidától Boncidáig folyt a sárga lé.”

A találó elnevezésű versenyen, ha sárga lé – vagyis a híres magyar tyúkhúsleves – nem is folyt, azért mesékből bőven jutott a jelenlévőknek. Szabad Boglárka a Hagyományok Háza programszervezője elmondta, hogy a verseny nem titkolt célja az előszavas mesemondás visszahelyezése abba a keretbe, ahol eredetileg is volt, vagyis a felnőttek világába. – A Hagyományok Háza egy évvel ezelőtt azért hirdette meg a „Hencidától…Boncidáig” című felnőtt népmesemondó versenyt, hogy az emberek számára kiderüljön a mese mindenkié – részletezte Boglárka.

A továbbiakban azt is elmondta, hogy a Hagyományok Háza kiváló együttműködésben áll Jászberénnyel és a Jászsági Népmeseponttal, így városunkat választották a regionális döntő helyszínéül. – Jó kapcsolatban vagyunk az itt tevékenykedő közművelődési szakemberekkel, akik nagyon profik. Könnyű volt velük együtt dolgozni, a Népmesepont pedig gyönyörű hely, ami hitelesen visszaadja a népmesék világát és a népi kultúra értékeit – emelte ki Boglárka.

A köszöntők soraiban felszólalt Gál-Dobos Beáta és röviden bemutatta a Jászberényben zajló szakmai munkát, köztük a Népmesepont sokrétűségét.

A zsűriben értékelt Fábián Éva népdal énekes, Bukovics János népmesemondó, a magyar kultúra lovagja és Varga Norbert közművelődési szakember, folklórkutató, a zsűri elnöke, aki néhány szóban szintén köszöntötte a jelenlévőket. Varga Norbert a családias hangulatban összegyűlt mesemondókat stílszerűen egy történettel lepte meg, melyből kitűnt, hogy a mese valóban mindenhol, mindenkinek szól.

A nap folyamán improvizatív, élőszavas mesemondást hallhattunk, ahol kezdő tehetségek, pedagógusok és hivatásos mesemondó kategóriában vettek részt a jelentkezők. Legközelebb a Hetedhét Hatvan népmesefesztivál keretén belül rendezik meg a verseny döntőjét, amely szintén kiváló alkalom a mesélésre és a mesehallgatásra.

Szabó Lilla

Szabó Lilla

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?