Szövetségben a magyar gazdákért

A Polgári esték rendezvénysorozat múlt szerda esti eseményén Font Sándor kormánypárti országgyűlési képviselő, a mezőgazdasági bizottság elnöke tartott fórumot Szövetségben a magyar gazdákért címmel a Déryné Rendezvényházban.

A fórum előtt a ház kistermében tartott sajtótájékoztatón a média munkatársait Pócs János, a Jászság országgyűlési képviselője üdvözölte, majd átadta a szót képviselő és gazdatársának. Font Sándor mindenekelőtt leszögezte, agrárgazdálkodók lévén mindketten a bőrükön érzik a mezőgazdaság helyzetét, jól ismerik szükségleteit. Röviden összefoglalta az elmúlt nyolc kormányzati év legfőbb mezőgazdaságra vonatkozó adatait, amelyből kiderült, a magyar agrárium ötven százalékos fejlődést mutat, és ezzel a második legnagyobb növekedési ütemet érte el Európában. Mindez annak köszönhető, hogy az államvezetés stratégiai partnerként kezeli a mezőgazdaságot. A növekedéshez elengedhetetlen volt a bejövő uniós támogatás, amelyet a migrációpárti eu-s vezetés hatalomra kerülése esetén mintegy 15-20 százalékkal meg kíván nyirbálni a következő hétéves ciklusban. A leköszönő bizottság benyújtott előterjesztése szerint a mezőgazdaságtól elvont összegeket a bevándorlásra, illetve az őket segítő civil szervezetek támogatására fordítanák. A Fidesz vezette magyar kormány nem fogadja el ezt az álláspontot, helyette Orbán Viktor hét pontját tűzte zászlajára. Az egyesült Európa helyett a nemzetek közösségét kell támogatnunk párthovatartozástól függetlenül, mert csak így maradhat stabil a gazdaságunk.

Pócs János hozzátette: a fórum célja egyfajta paradigmaváltás elérése, amelynek során a társadalom tagjai megértik, hogy a vidék helyzete mindenkiről szól. Ahhoz, hogy a versenyképesség megmaradjon, minőséget kell termelni, és ehhez a támogatások mértéke mérvadó. Magyarország éghajlati viszonyai, kiváló termőföldje miatt Európa éléskamrája. Font Sándor kiemelte: amennyiben a mostani összetételű vezetése marad az uniónak, a mezőgazdasági támogatások meghirdetett csökkentését életbe is léptetik. Ebből pedig két dolog következhet, dráguló élelmiszerárak vagy az élelmiszerbiztonság gyengülése, silányabb termékek. Ez forog kockán a május 26-i választásokon.

A sajtótájékoztatót követően a díszteremben fórumon fejtették ki bővebben nézeteiket a kérdést illetően a képviselők.

A város nevében Szabó Tamás köszöntötte az előadót és valamennyi, a széksorokat megtöltő érdeklődő megjelentet. Bizalommal állította, hogy az este folyamán szakmai kérdések sorára találunk választ, valamint megerősítést nyerünk abban a meggyőződésünkben, hogy a magyar mezőgazdaság, és annak az unióban elfoglalt kedvező helye a mi szavazatainkon is múlik május 26-án.

Pócs János köszönetet mondott Font Sándornak a Jászság érdekében sok alkalommal nyújtott támogató parlamenti munkájáért. A kampány kihagyhatatlan feladata, hogy a gazdákkal kéz a kézben menjen a kormány a szavazóurnákhoz – hangsúlyozta a képviselő. A továbbiakban visszautalt az agrárium átalakításának kezdeti nehézségeire, a folyamatra, ami hozzásegítette a gazdákat a jelenlegi versenyképes pozíciójukhoz. Emlékeztetett, hogy a gazdálkodók sorsa nagy részben saját kezükben van, amikor voksaikat majd leadják az uniós választáson. A tét nem kevés! Minden mindennel összefügg. Az agrárium versenyképessége a tudatos fogyasztókon keresztül a gazdaság versenyképességét jelenti. Mindehhez szükséges a megfelelő támogatási rendszer, amelyért harcolnunk kell!

Font Sándor előadásában különböző aspektusokból világított rá arra, mi forog kockán az uniós választásokon, mit nyerhetünk és mit veszíthetünk. Vetített diák segítségével mutatta be a hazai agrárium 2010 óta megvalósított sikertörténetét. A magyar gazdák exportpiaca kiszélesedett, ami bővülő lehetőségeket, javuló életszínvonalat jelent a mezőgazdaságból élők számára. A kormány stratégiai partnernek tekinti és kiemelten támogatja a gazdákat. A költségvetés agrártámogatásokra szánt összege évről évre növekszik. Magyarország kormánya sikeresen képviseli gazdálkodóit az Európai Unióban is. Ennek nyomán bővültek az uniós források, a közvetlen támogatások címén évente mintegy 400 milliárd, vidékfejlesztésre 160 milliárd forint áll rendelkezésre a jelenlegi költségvetési időszakban. Az unióban legnagyobb mértékben Magyarországon támogatják a gazdákat. 2019 elejéig a Vidékfejlesztési Program keretében 176.000 kérelem részesült pozitív elbírálásban. A programban 1.300 milliárd forint áll rendelkezésre.

Font Sándor kifejtette, hogy a klímaváltozás hazánkat is sújtja, ezért az öntözés fejlesztése kulcskérdés a magyar mezőgazdaságban. A kormány 2020 és 2030 között évi 17 milliárd forint plusz forrást biztosít a vízgazdálkodás fejlesztésére, 2024-ig százezer hektárral növeli az öntözésbe fogható területek nagyságát. Szintén jelentős összegeket fordít az állam a jégkárok megelőzésére. A talajgenerátoros módszer egyedülálló Európában. A jégkárenyhítés eredménye máris milliókban mérhető, már az első évben harmadára csökkent a káresemények száma.

A kormány a gazdaság kifehérítését ösztönzi, a tisztességes termelők oldalán áll. Ezt a törekvést jelzi az élelmiszerek áfa-csökkentése, amely mellett az országvezetés továbbra is elkötelezett. Az agrárpolitika sarkalatos pontja a gmo-mentes mezőgazdaság megőrzése. Közös fellépéssel meg tudjuk védeni az emberek egészségét, a környezet tisztaságát, és a hagyományos termelést – hangsúlyozta az elnök. Magyarország kormánya a leghatározottabban kiáll amellett, hogy ugyanolyan termékek kerüljenek a hazai polcok boltjaira, mint a nyugati országokban, tehát megszűnjön a multik által kreált kettős mérce. A stratégia szerint mindemellett a hazai termékek kereskedelembe kerülését támogatja az állam. Cél, hogy a magyar családok asztalára egészséges, biztonságos, jó minőségű, és lehetőleg magyar élelmiszer kerüljön. Ennek értelmében a NÉBIH-el karöltve sikerrel dolgozik a kormány az élelmiszer-bűnözés visszaszorításáért.

A mezőgazdaság fellendülésének köszönhetően egyre többen találják meg megélhetésüket ebben a szektorban, és a hozzákapcsolódó élelmiszeriparban. A Földet a gazdáknak program keretében 200 ezer hektár állami földet értékesítettek a magyar gazdák számára, és különösen jó hír, hogy ebből 74 ezer hektár fiatal gazdák kezébe került. Összesen harmincezer magyar földműves szerzett tulajdont a programon keresztül.

Kiemelt figyelmet élveznek közös értékeink, a hungarikumok, a magas minőségű magyar termékek. Megbecsülésük, népszerűsítésük nemzeti érdekünk. Napjainkra hetven termék kapott hungarikum minősítést és több mint hétezer kiváló terméket tartanak nyilván a Nemzeti Értéktárban.

A sok hasznos információt tartalmazó beszámolót Pócs János jászsági pékműhelyből származó kenyérrel és saját aranyérmes meggypálinkájával köszönte meg. Szabó Tamás jászberényi borral tette meg ugyanezt a gesztust a rendezvény záró momentumában.

Munkatársunk

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?