Szellemes slamek

Újabb slam poetry versenyre gyűlt össze Jászberény modern költészetet kedvelő közönsége április 10-én, szerdán, a Lehel Film-Színház galériáján. Vendégslammerként, Gömöri Eszter és Bárány Bence slambajnokok házasították a szavakat rímpárokba.

A Slamberény mára igazi fiatalos közösségi élményt nyújt a diákoknak a mozi emeletén, ami az ilyen alkalmakkor egyre szűkösebbnek bizonyul. Góg Zoltán a program megálmodója úgy tűnik megtalálta a kulcsot a tinédzserek megszólításához, akik közül többen visszatérő vendégek a slam esteken, de újak is szép számmal becsatlakoznak.

Az aktivitás nemcsak a közönséget jellemzi, hiszen a kezdeti három-négy jelentkező után legutóbb kilenc versenyző állt színpadra. Közülük többen először slammeltek, de volt, aki a korábbi versenyek sikerén felbuzdulva mostanra rendszeres fellépője a programnak.

Ilyen például az őszi Slammelj te is! nyertese, Kovács Alex „Koala”, akinek alkotása ezúttal 27,7 ponttal a második helyre volt elég. Vas Nikolett a harmadik helyezett, mindössze egytized ponttal maradt le tőle. A közönség soraiban ülő, három random zsűritag maximális pontszámmal Galsi Olgát tartotta a legjobbnak. És valóban a klasszikus poéma elemekkel összerakott, mégis vicces és modern szövegű alkotás vitte a prímet ezen az estén.

A fiatalok élettapasztalatából merített társadalomkritikák vagy épp a csalódások rímekbe öntése nem maradt el. Azonban volt olyan is, aki inkább az élet szépségét ragadta meg. Ő nem más, mint a hétéves Balogh Boróka, akinek csengő hangját, és kedves versikéjét a zsűri különdíjjal jutalmazta.

Joe-Z lemezkeverő megalapozta a hangulatot egy laza, költészeti estéhez, a slammerek pedig méltó előhírnökei voltak a másnapi költészet napjának.

Szabó Lilla

Szabó Lilla

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?