Költemény ihlette alkotások

A Hamza Gyűjtemény és Jász Galéria idén is folytatta nagy népszerűségnek örvendő versillusztrációs pályázatát, melynek eredményhirdetésére április 11-én, a költészet napján került sor.

A díjátadóval egybekötött kiállítás­megnyitón Farkas Edit múzeumigazgató köszöntötte a pályázó diákokat, a felkészítő tanárokat és a megjelenteket. Külön üdvözölte a K&H Bank Jászberényi Fiókjának igazgatóját, Kriska-Sali Szilviát, aki intézménye képviseletében idén először csatlakozott a kezdeményezéshez, és vett részt az ajándékcsomagok összeállításában.

Farkas Edit megosztotta a hallgatósággal, hogy a projekt már tizenhat éve ösztönzi a fiatalokat a rímekbe szedett érzelmek képzőművészet általi kifejezésére, de nem ez az egyetlen csatorna, ahol bekapcsolódnak a középiskolák életébe. Az ötvenórás közösségi szolgálat mellett múzeumpedagógiai órákra is várják a tanulókat. „Akik a legelső alkalom megtartásakor születtek, már ők maguk is részt vehetnek pályamunkáikkal” – hangsúlyozta az igazgató majd ismertette a pályázattal kapcsolatos részleteket.

Ez alkalommal Weöres Sándor halálának 30. évfordulója tiszteletére hirdettek illusztrációs versenyt A négy évszak… címmel középiskolások számára. A pályázóknak a költő Első szimfónia című versét kellett bemutatniuk a vizuális nyelv segítségével. A beküldött munkák vonatkozásában örömre adott okot, hogy mind a négy évfolyam képviseltette magát, ugyanakkor az előző évekhez képest idén nem érvényesült a mondás, hogy a zsűrinek nehéz dolga volt, mivel a vártnál kevesebb alkotás között kellett döntenie a háromfős bizottságnak.

Bartos Kinga, Kriska-Sali Szilvia és Farkas Edit az ábrázolásmódot, a technikát és a mondanivalót is díjazta. A Jászberényből, Jászapátiról és Jászárokszállásról származó ifjú illusztrátorok közül a 9. évfolyamos Lőcsei Dominik (Deák Ferenc Gimnázium) képe bizonyult a legjobbnak, míg Oldal Kata (LVG) a második, Mészáros Fruzsina (LVG) a harmadik helyet szerezte meg. Különdíjban részesült Kovács Marcell (LVG) és Bodnár Fruzsina (LVG), a K&H különdíját pedig Urbán Írisz (LVG) vihette haza.

Kazsimér Nóra

Kazsimér Nóra

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?