Huszárok és biciklisták

Változatos programkínálattal várták a szervezők a Város Napjára kilátogató érdeklődőket. A Szentháromság téren megelevenedtek a huszárélet hagyományai, a kisebbek játékparkban próbálhatták ki magukat, de a különféle művészeti irányzatok iránt érdeklődők is találtak kellemes elfoglaltságot.

A délelőtti órákban huszáros komédiára invitálták a gyerekeket a BaHorka Társulat tagjai. A Megfújják a trombitát.. című zenés előadásban egy padláson porosodó varázstrombita hangjára elevenedett meg a múlt, pontosabban egy nyalka huszár, aki beavatta a lelkes közönséget, miként kell lovat karéjozni vagy verbunkot táncolni.

Szintén történelmi jellegű szórakozást kínált a Levendula Játszóház és Alkotóműhely standja, ahol az interaktív, hagyományőrző játékok mellett kézműves foglalkoztatók kötötték le a kicsik figyelmét. A gyerekek huszárcsákót ragasztottak színes kartonból, majd a park füvén mérték össze erejüket saját készítésű papírkardjukkal.

Az előző esztendőhöz hasonlóan az Eszterházy Károly Egyetem Jászberényi Campusa adott helyet a Város Napja rendezvényeihez kötődő Várostörténeti Vetélkedőnek. A megmérettetés célja, hogy a diákok megismerjék Jászberény történelmét és hagyományait. A jelentkezőknek különböző feladattípusokat kellett négyfős csapatokban eredményesen megoldani.

A látványfőzés alatt rotyogó finomság illata délre a város központjába csalta a korgó gyomrú sokaságot. A Város ebédje Csányi Sándor „Gulyáskirály” konyhájában készült, a fogás pedig ezúttal Alföldi csipetkés marhagulyás volt. A séf elmondta, hogy reggel hét óra óta főzték a 450 főre elegendő, ínycsiklandó ételt, melynek receptúráját az agrárminisztérium látta el védjegyével.

A mondás természetesen érvényesült és a jó ebédhez nóta is szólt, méghozzá Pál Mihály bandájának, valamint Lajos Krisztina népdalénekesnek köszönhetően. A hazafias érzelmeket előhívő dallamokat a Dányi Ifjúsági Fúvószenekar buzdító indulója váltotta fel, mely a Polgármesteri Hivatal elé szólította a járókelőket. A lovasok felvonulásával kezdetét vette a tavaszi hadjárat emlékét idéző városi ünnepség, melynek keretein belül hadijáték bemutatóra is sor került.

Az idén 145. születésnapját ünneplő Jász Múzeum jubileumi programokkal kedveskedett az érdeklődőknek. A Zagyva-parti sétányon a jeles alkalom apropójából rendeztek kiállítást, melynek a tudomány, a kultúra és a hagyományőrzés szolgált téma gyanánt.

A tárlatmegnyitó után, késő délután a tavalyi X-Faktor második helyezettje, a Stolen Beat zenekar csapott a húrok közé. A fiúk saját, aktuális jelenségekre reflektáló szerzeményeikkel örvendeztették meg a fiatalabb korosztályt, de az ismert TV műsorban előadott dalokból is merítettek repertoárjukhoz.

A színpadi programokkal párhuzamosan adták át az ünnephez kapcsolódó kitüntetéseket a város közösségért kiemelkedő teljesítményt nyújtó polgároknak. A Lehel Film-Színházban lebonyolított ceremónia fényét színvonalas gálaműsor emelte. (Erről előző számunkban már tudósítottunk – a szerk.).

Mindeközben Balázs Fecó, a Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas magyar énekes is megérkezett a Lehel Vezér térre. A legendás zenész már egy egészen más generáció szívét dobogtatta meg olyan örökérvényű dalokkal, mint a Homok a szélben, vagy a Maradj velem. A közismert slágerek sorait egy emberként zúgta a színpad elé tóduló nagyérdemű.

Estére kigyúltak a lámpák, fényük bevilágította a közös, éjszakai közlekedésbiztonsági kerékpározásra bekészített bicikliket. Az ünnep záróeseményét, a Villogj velünk 2019! akciót a baleset-megelőzés jegyében rendezték meg, hogy felhívják a figyelmet a láthatóság életmentő szerepére és a közlekedési előírások betartására. A résztvevők egy kisebb túrát tettek a város bel- és külterületén, természetesen megfelelően felszerelt kétkerekűkkel, szabályszerű öltözékben.

Kazsimér Nóra

Kazsimér Nóra

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?