Ötven év emlékei

A mai technikai vívmányokat lehet szidni, lehet értük rajongani, mi a jót tapasztalhatjuk annak kapcsán, hogy a hálón létrejött egy ÁFÉSZ-csoport, amelynek tagjai már a tavaly is találkozót szerveztek az egykori és jelenlegi dolgozók számára.

Akkor is nagyon jól sikerült az összejövetel, amelyet az idei csak megkoronázott, hiszen azon túl, hogy kedvesek egymás számára a találkozó résztvevői, még egy jubileum is megpecsételte a 2019-es alkalmat: 50 évvel ezelőtt nyitotta meg kapuit a jászberényi Áfész áruház, ami azóta sok átalakuláson ment át, és a neve is más lett.

Dupla volt az öröm a több mint nyolcvan résztvevőnek, akik április 6-án szombaton délután gyülekeztek az Aranysas Rendezvényház nagytermében. Nagyon jó közösségben éltek, dolgoztak az egykori „áfészosak”, ez látszott is a szombati találkozón, mindenki kedvesen, mosolyogva fogadta a másikat, időnként a szemek sarkában megjelenő örömkönnyek kíséretében. Miután mindannyian megérkeztek, a rendezvény egy közös fénykép elkészítésével vette kezdetét Baráth Károly fényképészmester közreműködésével, majd Bori István, egykori igazgató idén is bizonyította költői tehetségét, rímekbe összefoglalva ölelte fel az elmúlt ötven esztendő jelentősebb áruház-történeti eseményeit.

Megtudhattuk, hogy a „történet” 1963-ban kezdődött, amikor néhány jászsági FMSZ egymással szerződött, az új név Jászberény és Vidéke Körzeti Földművesszövetkezet lett, melynek tagjai: Jászjákóhalma, Jászberény, Jászfelsőszentgyörgy és Jásztelek. Ez a szövetkezet áruházat nyitott 1969-ben, amely nagy forgalmat hozott.

A rendszerváltással egy új korszak vette kezdetét, nagykereskedelmi láncolatok, abc átalakítások sora zajlott. Az áruház földszintjén szupermarket nyílt, és butikok, amelyek igyekeztek a vevőkre csábítóan hatni.

Az elmúlt 50 évben persze sok minden átalakult, de az bizonyos, hogy emlékek sora kötődik az egykori áruházhoz, mind az egykori dolgozóknak, és nekünk, jászberényieknek, akik még emlékszünk arra az időre.

Sorba előkerültek a régi fotók, a találkozó résztvevői estig idézték az emlékeket, és azt, hogy azóta, kivel, mi történt. A finom ebéd, a jubileumi torta és a frissítők társaságában kötetlenül zajlott a szombat délután. És bizonyára már ekkor sokakban megfogalmazódott az igény, hogy jövőre újból találkozzanak.

Buschmann Éva

Buschmann Éva

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?