Dráma és komédia franciául

Csütörtöktől vasárnapig a francia filmek szerelmeseinek kedvezett a Lehel Film- Színház programja a Frankofón Filmnapok vetítéssorozattal.

A Francia Intézet ismét megrendezte a frankofónia hónapjait február 27. és április 1. között. A fesztivál keretén belül március kiemelt eseménye a Frankofón Filmnapok, amelyre idén is nemzetközi fesztiválokon díjazott, de Magyarországon még nem forgalmazott filmeket válogattak. A budapesti művészmozik mellett tíz vidéki város filmszínháza is bekapcsolódott a programba, köztük a berényi mozi is. Nálunk a Sára Sándor terem adott otthont négy napon át a filmválogatásnak, amelyben valódi csemegék is terítékre kerültek.

Csütörtök délután Guillaume Senez rendezésében az Életem értelmei című dráma nyitotta a fesztivált és vasárnap éjszaka a Philippe Godeau rendezte francia-szenegáli koprodukcióban készült Yao képkockái zárták. A változatos kínálatban a könnyed vígjátéktól a drámán át a thrillerig mindenki megtalálta a kedvére való alkotást. A filmek betekintést engedtek a francia társadalom sokszínűségébe, a vidéki életbe, a fővárosi létbe, múltba és jelenbe, sőt, a volt gyarmatok helyszíneire – Szenegálba, Tunéziába – is elkalauzoltak. A néző az alkotások segítségével képet kapott erről a multikulturális társadalomról, ahol ugyanúgy megvan mindenkinek a saját problémája, mint a tőlük keletebbre fekvő országoknak. Nekik is vannak családi gondjaik, küzdenek a munkahelyi kizsákmányolással, az egyenjogúsággal, a törvénnyel, a családi titkok feloldozásával, a gyökerek meglelésével.

Az alkotásokban nagyszerű színészek játékát élvezhettük, köztük Audrey Tautou (Csak a baj van veled), Catherine Deneuve, Chiara Mastroianni (Clair Darling utolsó húzása), Isabelle Adjani (Tiéd a világ). Jászberényben a szombati vetítések vonzották a legtöbb nézőt, de egyik film sem okozott csalódást a több-kevesebb létszámú közönségnek.

Kárpáti Márta

Kárpáti Márta

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?