Nem betegség, állapot

Az autizmus spektrum zavar ma már nem tabutéma, hiszen tízmilliókat érint világszerte. Az autisták megismerésére, elfogadására az ENSZ 2007 óta április 2-án, az autizmus világnapján hívja fel a figyelmet. Városunkban szintén megemlékeztünk embertársainkról kedden a Conselve téren rendezett Kék sétán.

Megérteni és elfogadni – ezzel a mottóval látták el a programon osztogatott kitűzőket, melyet csaknem hatszáz jelenlévő tűzött ruhájára aznap délelőtt. A kis korongokon túl, szimbolikusan kék színű ruhadarabbal és dekorációval emlékeztek meg az autisták felé irányuló törődésről és empátiáról. A városunkban harmadik alkalommal rendezett autisták világnapján Bozóki Jánosné Katalin asszony, a Szent Ferenc Egyesített Szociális Intézmény vezetője köszöntötte a város vezetőségét, Szabó Tamás polgármestert, Szatmári Antalné alpolgármester asszonyt és Nagy András HEB elnököt, valamint a megjelenteket. – A program megszervezéséhez ösztönzést ad az, hogy ilyen szép számmal mozdul meg a város kifejezve szolidaritását az autizmussal élők iránt – hangsúlyozta az intézmény vezetője.

Az erre az alkalomra összeállított program első előadásában hallhattuk az autista embertársaink által megfogalmazott 10 pontot, amivel rávilágítottak helyzetükre. Többek között arra, hogy senkit nem lehet autistaként megbélyegezni. Minden autista ember elsősorban felnőtt vagy gyermek. Pontsorba szedték sajátos látásmódjukat, zajok iránti érzékenységüket, kapcsolatteremtési nehézségüket, melyekkel nekünk kell elfogadónak lenni.

A mondatokra szinte válaszlevélként hatott annak az anyukának az írása, aki őszintén vallott két autista gyermeke neveléséről – szavait Tomkovicsné Sólyom Csilla tolmácsolta. Elfogadni azt, hogy az ember gyermeke autista, talán a legnehezebb dolog.

– Sosem lesznek képesek a teljesen önálló életre. Mindig kell mellettük lennie valakinek, aki segít eligazodni az életben. Egy szülőnek, egy anyának talán ezt a legnehezebb megélni, mert mi lesz, ha mi már nem leszünk? – hangzott. Azonban az anyuka arról is vallott, hogy mindez a küzdelem kitartásra, türelemre tanította és arra, hogy a gyermekért mindent el lehet viselni.

A hűvös szellő kísérte kemény szavakat a Kék Pillangó Alapítvány bemutatkozása követte. Harnyos Józsefné Brigitta az alapítvány alapítója elmondta, hogy első unokája érkezését nagyon várták, de nem volt felhőtlen az öröm. Ahogy cseperedett, világossá vált számukra, hogy más, mint a többi kisfiú. Lányával, Kittivel eddigi tapasztalatukat szeretnék átadni a hasonló helyzetben élő családok számára. Mindemellett céljuk a többi fiatal megismertetése az autizmussal, hogy ez az egészséges embereknek is elfogadhatóvá váljon – erről már Harnyos Kitti, Attila anyukája osztotta meg gondolatait.

A Bercsényi iskola ötödik osztályosai kívülállóként fogalmazták meg az autizmus jelentését, amely mint mondták: egy állapot és nem betegség. Őket további helyi óvodák és intézmények műsora követte. A jó hangulatú ünnepség a Lehel Vezér téren megtett Kék sétával folytatódott, majd a hagyományoknak megfelelően kék légballonok felengedésével zárult.

Szabó Lilla

Szabó Lilla

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?