Perzsa újév Jászberényben

Iráni művészeket és Gholamali Rajabi Yazdit, az Iráni Iszlám Köztársaság budapesti nagykövetét láttuk vendégül péntek este a Főnix Fészekben a perzsa újév alkalmából.

A megjelenteket Berec Zsolt a műsorszervező Jászkerület Kft., Szabó Tamás polgármester a város nevében üdvözölte. – Ritka alkalom, amikor kultúreseményen a polgármester szót kap. A mai rendezvény egyrészt egzotikuma, másrészt testvérvárosi kapcsolataink mivolta miatt válik különlegessé. A rendezvénynek, ahol iráni muzsikusok kalauzolnak saját kultúrájuk világába, alapja a testvérvárosi kapcsolat, apropója pedig a perzsa újév – mondta Szabó Tamás, majd a nagykövetet és munkatársait, illetve valamennyi vendéget a műsor és az azt követő gasztronómiai csemegék élvezetére invitált.

Mielőtt a zenészek megszólaltatták volna különleges hangszereinket, őexcellenciája Gholamali Rajabi Yazdi kért szót. Köszönetét fejezte ki a látogatás lehetőségéért, majd ismertette a perzsa újév, azaz a Noruz szokásrendjét. Elmondta, hogy a tradicionális naptár szerint Irán most lépett az 1398. esztendőbe. Az új évet a lakás és a szívek nagytakarításával várják. A Noruzt két hétig ünneplik Iránban. Az emberek családi körbe vonulnak vissza, és mivel a család Perzsiában nagycsaládot jelent, ezért két héten át egymást látogatják a rokonok és barátok, hogy együtt ünnepeljék az újévet. Az idősek ajándékokkal kedveskednek a fiataloknak. Az ünnep része a természeti nap, amikor a család együtt kirándul, élvezi a tavasz ébredését, a természet újjászületését. 2008-ban az UNESCO szellemi kulturális örökségünk részévé választotta a Noruzt.

A Noruz legfontosabb kelléke a terített asztal, amelyen hét „sz” betűvel kezdődő dolognak kell ott lennie. Ezek a szabzeh (búza- vagy lencsecsíra), a szamanu (búzapuding), a szíb (alma), a szindzsed (szárított szarb gyümölcs), a szír (fokhagyma), a szomak (szomak bogyók) és a szerkeh (ecet). Mindegyik összetevő szimbólum, a búzacsíra például az életé, a fokhagyma az egészségé, vagy az ecet a tisztaságé. Az asztalon helyet kap az aranyhal, a tükör és a Kegyes Korán. Az asztalokat berendezik a köztereken, sőt még a repülőtéren is. Ilyen terített asztalban gyönyörködhetett a Főnix közönsége is a zenei műsor díszleteként.

A Teheránból érkező zenészek a repülőtérről egyenesen hozzánk utaztak, hogy küldetésüket teljesítve bemutassák kulturális kincseiket a jász testvérnépnek. Különleges hangszereik, mint a hosszúnyakú húros tar, vagy a fémgyűrűkkel kiegészített dob, a daf hangzása egyedi élményt nyújtott. Mindezek mellett az énekes érdekes intonációja és a hosszú fuvola játéka tette teljessé a koncertet. Dalaik a szerelemről, szülőföldről, örömről és bánatról szóltak, amelyek átérzéséhez nem volt szükség a fárszi nyelv ismeretére, a muzsika átütő ereje nyelvi határokon túl is tökéletesen közvetítette az érzelmeket.

A zenei élményt követően egy másik hasonlóan nagyszerű program részesei voltak a megjelentek. A nagykövetség jóvoltából fantasztikus ízvilágú terített asztal várta a gasztronómiai kalandokra vágyókat. A családias beszélgetések közbeni falatkák elfogyasztása részeseivé tette a jászokat is a testvérnép ünnepének.

Kárpáti Márta

Kárpáti Márta

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?