A böjt csodája

Az Egészség és Életmód sorozat következő vendége dr. Tamasi József belgyógyász volt, a természetes gyógymódok szakértője, aki előadásában a böjt-terápia rejtelmeibe avatta be az érdeklődő közönséget.

Dr. Tamasi József úgy érkezett városunkba, hogy kedvet csinál a kissé elrettentőnek tűnő, ám a test számára annál hatékonyabb böjtkúrához. Kiegyensúlyozottságát és fitt megjelenését elnézve nem is gondoltuk, hogy alig néhány napja lett vége a feleségével közösen végzett terápiának, mely alatt kizárólag folyadékokat vitt be szervezetébe.

– A böjt fantasztikus lehetőség az életben, hogy az ember azt, amit elront, valamilyen módon kompenzálja – kezdett bele vetítéssel egybekötött tájékoztatójába, majd némi böjttörténelem került terítékre. A doktor szerint minden vallásban megtalálható ez a testi-lelki feltöltődéssel járó módszer, melyről Hippokratész is azt mondta, hogy a bajok valódi gyógyszere. Már az ókorban ismerték a böjt pozitív hozadékait, ám ezek csak akkor érvényesülnek, ha megfelelő tartalékokkal, változatos és tartalmas folyadékokkal vágunk bele a kúrába, miközben nem tévesztjük szem elől annak előírásait.

Az előadó hangsúlyozta, a böjt a természetgyógyászat sebészeti beavatkozása, kés nélküli operáció, mert eredményessége vetekszik a műtétekével. Nincs még egy ilyen univerzális gyógymód, mely ennyi területen képes kifejteni jótékony hatását.

Ahhoz, hogy megértsük, milyen tünetek megjelenésekor érdemes alkalmazni, először a salakanyag fogalmát tisztázta. Ezek állandó teherként szerepelnek a keringésben, vagy lerakódnak a szövetekben, rontják a sejtek közötti tér átjárhatóságát, az izmok működését és akadályozzák a gyógyulási folyamatokat. A legtöbb esetben a felszaporodott salakanyagok állnak a szívinfarktusok hátterében, de a memóriazavart, az emésztési problémákat, a fejfájást vagy a vérnyomás ingadozást is ezen káros anyagok számlájára írhatjuk.

A szervezetünk visszatérő fertőzésekkel, gyulladásokkal, bőrpanaszokkal jelzi, ha eljött a salaktalanítás ideje. Az élelmiszeripar egyre több káros anyagot rejt ételeinkbe, a salaktalanító böjttel azonban csökkenthetjük ezek mennyiségét, elpusztíthatjuk a szükségtelen baktériumokat, megkönnyebbül az emésztőrendszerünk, zsírbontás és fogyás megy végbe. A kúra utolsó napjára eltűnnek a pattanások, a bőr feszessé, a haj erősebbé válik, a hangulat javul, az izmok és szövetek erősödnek, nő a koncentráció készség és a bekapcsolt televízió sem kell már az elalváshoz.

A böjtölés jó lehetőség arra, hogy annak utolsó napjától kezdve a komplett életmódunkon is változtassunk, fontos azonban megemlíteni, hogy saját felelősségre csakis akkor végezzük, ha megbizonyosodtunk egészségi állapotunkról, ugyanis dr. Tamasi József más-más típusú kúrát javasol az alany panaszaitól függően. Ha nincsenek betegségeink, magunk is válogathatunk a különböző fajták között, így kipróbálhatunk akár teakúrákat, jógikus böjtöt, gabonanyák kúrát, nyers gyümölcs és zöldség terápiát vagy vízböjtöt.

Mindenekelőtt érdemes tudni, mi is szükséges egy ilyen nagytakarításhoz: bőséges folyadékbevitel, facsart levek, szűrt turmixok, levesek, nyákok, fűlevek, gyógyteák. A magunkhoz vett tápanyagon túl fontos a mozgás és pihenés harmóniája, az otthoni nyugalom, a befelé figyelés, mert a nem vallási böjtöknek ugyanúgy van lelki hozadékuk. A böjt nem ajánlott daganatos betegeknek előrehaladott állapotban, fekélybetegeknek, műtét után, erős testsúlyvesztést követően, illetve terhesség és szoptatás alatt, továbbá hetedik életév előtt.

A rendezvény végén az előadó saját pácienseinek sikertörténeteit osztotta meg a hallgatósággal, majd lehetőség nyílt kérdések feltevésére.

Kazsimér Nóra

Kazsimér Nóra

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?