Sajtóreggeli a moziban

A magyar sajtó napján, március 14- én közös reggelivel ünnepeltük a sajtószabadságot a helyi média képviselőivel. A Lehel- Film Színház Galériáján az ünnepi köszöntők után kötetlen beszélgetéssel folytatódott az esemény.

Elsőként Berec Zsolt Miklós, a Jászkerület Nonprofit Kft. tavaly megválasztott ügyvezetője köszöntötte a megjelenteket. A házigazda szerepében elsősorban a városi kulturális szervezetek és a helyi sajtó kiváló együttműködését emelte ki, mellyel segítik egymás munkáját. – Az az objektivitás, hitelesség, amellyel Jászberényben minden médiamunkatárs hozzááll a hivatásához, példaértékű – mondta. Beszédét köszönő szavakkal fűzte tovább, az áldozatos munkáért és a szakmai sikerek megteremtéséért, melyhez mind a szervezőkre, mind a hírközlőkre szükség van.

Szűcs Gábor, a Jászság Népi Együttes művészeti vezetője erre precedensként említette a Fölszállott a páva televíziós verseny időszakát, ahol nagy támogatást jelentett a média jelenléte. Az olvasók, nézők, hallgatók elérésével közös összefogásra buzdítottuk a Jászságot, mely elég volt fiataljaink győzelméhez.

Nemcsak napjainkban van jelentősége a hírközlésnek. A haza nagyjai 1848. március 15-én a 12 pont és a Nemzeti dal nyomdába adásával vívták ki a sajtószabadságot, melyet 1990-től országszerte megünneplünk. A Jászságban 151 éve született meg az első sajtótermék a Jászkunság újság kiadásával. Erről már Hortiné dr. Bathó Edit a Jász Múzeum igazgató asszonya beszélt, aki arra hívta fel a figyelmet, hogy az aktuális hírek közlésén túl, az utókornak is fontos megőriznünk a történéseket.

A Hamza Múzeum és Jász Galéria képviseletében Farkas Edit múzeumigazgató csatlakozott az előtte szólókhoz, és köszönetét fejezte ki a helyi sajtó jelenlétéért. Végül a dicsérő szavak után már oldottabb hangulatban, a szendvicsek elfogyasztásával zárult a reggeli. A kötetlen beszélgetések jó alkalmat teremtettek a kapcsolatok elmélyítésére, ami a kulturális szervezetek és a médiumok együttműködésének záloga.

Szabó Lilla

Szabó Lilla

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?