Csak fújtuk a dalt…

Kevés olyan megosztó műfajú zene létezik, mint a jazz muzsika. Egyesek imádják, mások kifejezetten utálják ezt a stílust. Szombat este a Lehel Film-Színház Jazzkívánság műsorára érkező közönsége azonban megtapasztalhatta, hogy még sincs ilyen éles határ a két tábor között.

Időpontváltozás miatt egy órával előbb, este hétkor csaptak a billentyűzetre, a húrok közé, illetve a dobokra a Sárik Péter jazztrió tagjai, akiket énekhangjával Falusi Mariann egészített ki. Sárik Péter már sokadjára érkezett hozzánk, hogy virtuóz zongorajátékát megcsillogtassa a berényi közönség előtt. Ezúttal jó érzékkel a nagyterem színpadát foglalták el a zenészek, hiszen nagyon sokan voltak kíváncsiak rájuk.

A Falusi Mariann popdíva nevével fémjelzett Jazzkívánságműsor magyarul nem véletlenül vált sikersorozattá. A már lemez formájában is megjelent összeállításban az elmúlt évtizedek legnagyobb magyar slágerei kaptak helyet a közönség kívánságlistája szerint. Rockzenétől a szentimentális dalokig sok minden ráfért az albumra, amelynek anyagából hallhattunk egy bőséges csokorra valót. Valódi örömzeneként élte meg a koncertet előadó és befogadó egyaránt. Már az első LGT feldolgozás felcsendülésekor a plafonig ért a hangulat, amely csak fokozódott az este előrehaladtával. A publikum kitűnő vokálként együtt énekelte a dalokat a zenészekkel, akik csodálattal vegyes jó érzéssel vették tudomásul azt, hogy Jászberényben mindenki született jazzénekes. A repertoár a Tankcsapdától kezdve a Neotonon át, Caramel daláig széles műfajiságból merítve igen színes volt. A csapat megtalálta, átdolgozta, fantasztikusan jazzesítve előadta a legjobb magyar slágereket. Mi meg csak fújtuk velük a dalt…

A nóták között pihenésképp meghallgattunk néhány sztorit, kulisszatitkot is. A koncertet egyedül talán csak Mariann kutyája, Peti érezte túl hosszúnak, aki a második óra után be is somfordált a színpadra, sőt körbeszimatolt a széksorok között is. A show-t még neki sem sikerült elvinni, mert a közönség figyelme lankadatlanul a zenészeké maradt, nem is engedték haza őket csak talán az ötödik-hatodik ráadás után. A végén az is állva tapsolt, aki eddig nem kedvelte annyira az improvizatív jazz muzsikát.

Kiemelt fotó: Szalai György

Kárpáti Márta

Kárpáti Márta

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?