Átadták az év ápolója díjat

A magyar ápolók napja alkalmából tartottak fogadást a Jászberényi Szent Erzsébet Kórház ebédlőjében március 7-én. Az ünnepi rendezvényen sor került az év ápolója díj átadására is.

A városvezetés valamint a kórház képviselőit Kreszács Andrea köszöntötte, majd dr. Sinkó-Káli Róbert kórházigazgató idézte fel a naptárban két külön dátumra kerülő jeles alkalmakat, amikor is az egészségügy nélkülözhetetlen tagjait, az ápolókat ünnepeljük. „Jelen esemény egy magyar ápolónőhöz, Kossuth Zsuzsannához köthető, még a nemzetközi ünnep idejét Florence Nightingale, a modern nővérképzés reformerének születésnapja határozta meg. Ezen a napon minden egészségügyi intézet megáll egy kicsit és köszönti azokat a dolgozókat, akik éjjel nappal ellátják a szenvedők, a betegek ápolását, lelki támogatását.” Az igazgató szerint ezt a nemes feladatot egyre nehezebb körülmények között, egyre kevesebb fiatallal végzi lelkes csapatuk, de reményei szerint néhány év múlva, amikor majd többen választják hivatásuknak ezt a pályát keserűség nélkül tudnak visszaemlékezni a kevéssé gondtalan időszakokra. „Az orvosi tevékenység mellett az ápolók olyan hivatást űznek, amely nélkül nem működne az egészségügy.” – zárta gondolatait, majd átadta a szót Pócs János országgyűlési képviselőnek, aki személyes hangvételű beszédével igyekezett megköszönni a kórházban tapasztalt, szeretteit körülvevő gondoskodást.

–Édesanyám életéhez nyolc hónapot tettek hozzá az ápolók, ez az időszak győzött meg arról, hogy orvosság nem csak az infúziós üvegekben van, hanem az önök mosolyában, az önök tekintetében és szeretetében – összegezte beszédét a képviselő, majd a közelmúlt boldog eseményeiből merítve hozzátette, néhány nappal ezelőtt lánya egészséges fiúgyermeknek adott életet ugyancsak az intézmény falain belül. Hálája jeléül egy-egy csokor virágot adott át a rehabilitációs, illetve a szülészeti osztály jelenlévő tagjainak.

A továbbiakban Czigány Anikó ápolási igazgató a betegellátás két kiemelkedő személye – Kossuth Zsuzsanna és Florence Nightingale – élettörténetét osztotta meg a jelenlévőkkel. A történelem meghatározó alakjai után rátért a jelen „kiválasztottjaira”, akik a felmerülő nehézségek ellenére is itt vannak, és töretlen lelkesedéssel szolgálnak a mindennapokban. Köszönetét fejezte ki a kórház ápolóinak, akikben még megvan az embertársaik iránti tisztelet, akik a mindennapos problémák ellenére is büszkén mesélik, a világ legkülönlegesebb, legcsodálatosabb és egyben legemberibb hivatás az övéké. „Legyünk büszkék magunkra, mert mindennap életet mentünk, ápolunk, gondozunk és segítünk, nélkülünk már összeomlott volna az egészségügy.”

Kreszács Andrea szavalatát követően a hagyományokhoz híven sor került az év ápolója kitüntetés átadására. Az elismerésben idén Darók Tünde szakápoló részesült, aki már húsz éve a belgyógyászati osztály dolgozója. Több évtizedes munkássága, az egészségügy, ápolásügy és a kórház közössége iránt érzett elhivatottsága tette méltóvá az év ápolója címre. Végezetül Szikra László humorista csalt mosolyt az arcokra, majd a jeles alkalom állófogadással zárult.

Kazsimér Nóra

Kazsimér Nóra

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?