Vissza az őskorba

A nyers étel hallatán talán elsőre mindannyiunknak az ízetlen zöldséghalmok jutnak eszünkbe, ami ideig-óráig csillapítja étvágyunkat. Nos, az előítéletekkel szembemenve Lénárt Gittának február 21-én, a Déryné Rendezvényházban sikerült bizonyítania, hogy jó recepttel, természetes hozzávalókkal finom lehet az ízfokozóktól mentes, egészséges táplálék.

Sokakat vonzott az Egészség és életmód sorozat első előadása, amelyen Lénárt Gitta, a Nyersétel Akadémia alapítója a tisztítókúrákkal és a tavaszi megújulással kapcsolatban osztotta meg tanácsait.

Ahogy tavasszal a természet is felfrissül, úgy nekünk is szükségünk van megtisztítani a sejtjeinket – hangzott a felvezetésben. A méregtelenítés alapja a kiemelt vízfogyasztás, amit nem kell szó szerint érteni, hiszen a legtöbb víz a lédús gyümölcsökben raktározódik el.

– Ezt tudva, miért nem eszünk több gyümölcsöt? – tette fel jogosan a kérdést az előadó, majd a sorokban ülők válaszukban megfogalmazták, hogy sajnos nem erre van nevelve a társadalom. Jó hír viszont, hogy mindez tanulható! Lénárt Gitta elmondta, hogy ő maga gyermekei születése után kezdett el foglalkozni az egészséges nyers ételek elkészítésével. Tanulása során célul tűzte ki, hogy vitamindús ételei ne csak egészségesek, hanem finomak és örömmel fogyaszthatók legyenek. Ezt a módot megtalálva mára fasírtot, vagy akár pizzát is el tud készíteni finoman és egészségesen. „Attól, hogy valami egészséges, nem kell, hogy rossz legyen” – mondta.

Ugyan a nyers gyümölcsök, zöldségek párolás során valóban veszítenek sósságukból, de ez nem azt jelenti, hogy ne lehetne pótolni bizonyos hozzávalókat. A természetet kutatva szinte mindenre találunk alternatívát. Helyettesíthetjük a cukrot például mézzel, vagy ha édesítést szeretnénk elérni, akkor jó szívvel nyúlhatunk az almához, datolyához.

A mesterséges fűszerek, ízfokozók függőséget okoznak, és évek múlva betegségek előidézői lehetnek, ezért vissza kell tekintenünk őseink táplálkozási szokásaira, ami a természetbe vezet bennünket. Egyik ősi eljárási mód többek között a fermentálás, mellyel a nehezen emészthető ételek – mint a bab, csicseriborsó – feldolgozása könnyebbé válhat szervezetünk számára. Gitta elmondta, hogy a kissé elfeledett módszert következő könyvével igyekszik visszahozni a köztudatba.

Az egészséges életmód mindenek előtt abban rejlik, hogy tiszteljük a testünket, szervezetünket. Célszerű odafigyelni arra is, hogy mit kívánunk, hiszen minden ember testfelépítése más.

A közönség egészségügyi kérdéseire adott tanácsok után végül ki is próbálhattuk a nyers ételek ízvilágát, bemelegítésül ízletes áfonyás alma turmixszal. A továbbiakban indiai zöldségcurry, és banános chia puding gránátalmával került az asztalra a természetesség jegyében. Az elkészített ételekkel Lénárt Gittának sikerült bizonyítania, hogy lehet finom az, ami egészséges. Legközelebb a nyers étel hallatán talán már mi is arra asszociálunk, hogy testünk meghálálja az odafigyelést, ami nem kell, hogy drasztikus megvonásokat jelentsen.

Szabó Lilla

Szabó Lilla

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?